Η αξία μιας ξενάγησης

ΤΣΙΑΜΑΓΚΑΠερί ξενάγησης

  Άρθρο της μουσειο-παιδαγωγού κ. Ευμορφίας Τσιαμάγκα

Τα μουσεία, κάθε είδους, αποτελούν αγαπημένο προορισμό για τις σχολικές ομάδες στο πλαίσιο των μαθημάτων τους. Το ίδιο ισχύει και για τις οικογένειες στο πλαίσιο της δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους αλλά και για άλλες ομάδες όπως είναι οι πρόσκοποι, πολιτιστικοί σύλλογοι, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) κ.α.

Με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει η επίσκεψη αυτή όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική και διασκεδαστική για τους μικρούς μας φίλους;

Με τη συμμετοχή φυσικά στις ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις που οργανώνουν και υλοποιούν τα μουσεία όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης, προβολές, αφηγήσεις ιστοριών/παραμυθιών, εκπαιδευτικές θεματικές ξεναγήσεις κ.α.

Ιδιαίτερα, όμως, σε ό,τι αφορά τις ξεναγήσεις τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξουν γονείς, εκπαιδευτικοί και συνοδοί-επιμορφωτές;

Ας ξεκινήσουμε από το τι είναι η ξενάγηση!

Είναι η πιο γνωστή, διαδεδομένη και παραδοσιακή μορφή άμεσης επικοινωνίας των μουσείων με το κοινό τους. Βασίζεται κυρίως στην αφήγηση. Ο πομπός (:ξεναγός) μεταδίδει το μήνυμα (: πληροφορίες) στον δέκτη (: κοινό). Επομένως, πρόκειται για μια γραμμική και παθητική μορφή επικοινωνίας με περιορισμένη αλληλεπίδραση με τους συμμετέχοντες.

Η εκπαιδευτική ξενάγηση που απευθύνεται σε παιδιά διαφέρει από την ξενάγηση για το ευρύ κοινό γιατί πρέπει να είναι ελκυστική και ενδιαφέρουσα, να προκαλεί το ενδιαφέρον των παιδιών, να εγείρει ερωτήματα και να εξάπτει τη φαντασία τους!

Για τους λόγους αυτούς προϋποθέτει τα ακόλουθα:

  • Ο αριθμός των συμμετεχόντων να μην είναι μεγάλος.
  • Να μην επιλέγεται μεγάλη διαδρομή που συνήθως κουράζει τα παιδιά.
  • Να μην μένουν στατικοί για ώρα μπροστά σε ένα έκθεμα γιατί τα παιδιά χάνουν πιο γρήγορα από τους ενήλικες το ενδιαφέρον τους και αποσπάται ευκολότερα η προσοχή τους.
  • Η εκπαιδευτική ξενάγηση να εστιάζει στα ενδιαφέροντα των παιδιών και όχι μόνο στα πιο σημαντικά εκθέματα του εκάστοτε μουσείου.
  • Να επιλέγονται θεματικές ανάλογα με το γνωστικό επίπεδο των παιδιών που συμμετέχουν.
  • Να χρησιμοποιείται λόγος κατανοητός που να ανταποκρίνεται στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών στην οποία απευθύνεται.
  • Να μην παρατίθενται ανούσιες, για τα παιδιά, λεπτομέρειες.
  • Να επιλέγονται εκθέματα που είναι ορατά στα παιδιά που συμμετέχουν.

Τέλος, όταν η ξενάγηση δεν οργανώνεται από το ίδιο το μουσείο να επιλέγουν οι συνοδοί των παιδιών πιστοποιημένο ξεναγό.

Καλές βόλτες στα μουσεία για γνώσεις και ψυχαγωγία!

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email

X