1η φορά στον οδοντίατρο

Άρθρο της παιδοδοντιάτρου κ. Βανέσσας Μπόκα

Παιδοδοντίατρος είναι ο οδοντίατρος που έχει μετεκπαιδευτεί σε αναγνωρισμένα Πανεπιστημιακά προγράμματα ειδίκευσης στην Παιδοδοντιατρική. Η εκπαίδευση αυτή εξασφαλίζει μοναδική γνώση και εμπειρία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της στοματικής υγείας των παιδιών, των εφήβων και των ατόμων με αναπηρία. Βασικός στόχος του Παιδοδοντίατρου είναι η παροχή υψηλής ποιότητας οδοντιατρικής φροντίδας για το παιδί απαλλαγμένης από το άγχος και τον φόβο. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με ψυχολογικές τεχνικές και ειδικό λεξιλόγιο για την περιγραφή της θεραπείας που κάνουν την διαδικασία απλή, κατανοητή και αποδεκτή. Τα παιδιά με αναπηρία μπορούν επίσης να προσεγγιστούν από τον Παιδοδοντίατρο με τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί ικανοποιητική συνεργασία και να περιοριστεί η ανάγκη χρήσης καταστολής ή γενικής αναισθησίας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρία η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον Παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνεται μετά την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια. Είναι σημαντικό να γίνεται σε αυτή την ηλικία, επειδή τα προβλήματα του στόματος και κυρίως η τερηδόνα, είναι πιθανό να εμφανιστούν από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Επιπλέον γιατί πρέπει από νωρίς να εδραιώνονται καλές συνήθειες και να αποφεύγονται οι κακές, ώστε να εξασφαλιστεί η ουσιαστική πρόληψη των νόσων του στόματος. Στην πράξη η πρώτη επαφή του παιδιού με τον Παιδοδοντίατρο γίνεται συνήθως στην ηλικία των 3 ετών, οπότε και ξεκινάει ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος που περιλαμβάνει και τη φθορίωση.

Η πρώτη επίσκεψη αφορά κυρίως στην ενημέρωση των γονέων για θέματα σχετικά με:

  1. Τη διάπλαση, ανατολή και σημασία των νεογιλών και μονίμων δοντιών
  2. Τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στα δόντια από την κακή διατροφή
  3. Την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας
  4. Τις στοματικές συνήθειες όπως θηλασμός δακτύλου, πιπίλας, όπως και το πώς και πότε πρέπει αυτές να διακόπτονται
  5. Τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στο ιατρείο πρέπει να είναι μία ευχάριστη εμπειρία που θα το ακολουθεί για όλη του τη ζωή.

Τα νεογιλά δόντια είναι εξ ίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της αλλαγής τους είναι λάθος. Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι το υγιές παιδικό στόμα αποτελεί τη βάση για το υγιές στόμα του ενήλικα. Τα νεογιλά δόντια είναι απαραίτητα τόσο για τη μάσηση της τροφής όσο και για την ομιλία. Επιπλέον διατηρούν το χώρο για τα μόνιμα δόντια που θα τα διαδεχθούν, συμβάλουν στη διατήρηση του σχήματος του προσώπου και διαμορφώνουν ένα όμορφο χαμόγελο.

Τα τερηδονισμένα (χαλασμένα) νεογιλά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα, το οποίο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των μόνιμων δοντιών. Επίσης μπορεί να επηρεάσουν τη γενική υγεία του παιδιού, όταν δημιουργηθούν φλεγμονές και αποστήματα που μπορεί να οδηγήσουν το παιδί ακόμα και στο νοσοκομείο.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι ο γονέας οφείλει να ενημερωθεί από έναν Παιδοδοντίατρο μετά την αματολή του 1ου δοντιού και να φροντίσει, ώστε ο γιατρός να δει το παιδί σε εκείνη κιόλας την περίοδο ή όταν ολοκληρωθεί η ανατολή όλων των νεογιλών δοντιών. Η πρόληψη και η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τον Παιδοδοντίατρο είναι ύψιστης σημασίας.

 

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X