Άγιος Δημήτριος

Άγιος Δημήτριος: Ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης

Ο πιο σημαντικός παλαιο-χριστιανικός ναός της πόλης για θρησκευτικούς, καλλιτεχνικούς και ιστορικούς λογούς.

Αφιερωμένος στον Άγιο – Προστάτη της πόλης ο ναός ταυτίζεται με την ιστορία της Θεσσαλονίκης όπως αυτή διαμορφώθηκε από τα πλούσια γεγονότα που την σημάδεψαν. Ο ναός διαθέτει μουσείο και τρία παρεκκλήσια στην μια πλευρά του.

Είναι ένα εξαίρετο δείγμα ναοδομίας και θρησκευτικής αρχιτεκτονικής των τελευταίων χρόνων της πρωτοβυζαντινής περιόδου (7ος αιώνας μ.Χ.). Τα αρχικά σχεδία και η εσωτερική διακόσμηση του ναού έχασαν την αρχική τους μορφή ύστερα από μια σειρά ανακατασκευές, προσθήκες αλλά και καταστροφές που συνέβησαν στο πέρασμα των αιώνων.

Η αρχική κατασκευή του Ναού του Αγίου Δημητρίου ανάγεται πίσω στον 4ο μ.Χ. αιώνα, όταν ένας μικρός Χριστιανικός ναός κατασκευάστηκε πάνω από τα ερείπια των αρχαιοτέρων Ρωμαϊκών λουτρών που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο. Λίγο περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα η αρχική αυτή κατασκευή αντικαταστάθηκε από ένα Τρίκλινο ναό, ενώ η τελική και πιο σημαντική διαμόρφωση έγινε το 629 – 634 μΧ, σαν πεντάκλιτη πλέον Βασιλική με εγκάρσιο κλίτος.

Κατά την διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί και ένας σημαντικός αριθμός μωσαϊκών και τοιχογραφιών καταστράφηκε.

Βυζαντινός θησαυρός

Οι διαφορετικές τεχνοτροπίες που χαρακτηρίζουν τον ναό κάνουν τον Άγιο Δημήτριο πραγματικά μοναδικό σε όρους θρησκευτικής τέχνης και τεχνοτροπίας.

Το εξαιρετικά σπάνιο εξαγωνικού σχήματος ιερό του ναού (ciborium) αποπνέει από μόνο του ένα ειδικό ενδιαφέρον, ενώ πέρα από τον πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο, τα αρχαιότερα περίτεχνα μωσαϊκά του 5ου αιώνα χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη αξία και ομορφιά.

Στην μεγάλη πυρκαγιά  του 1917 το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς ακολουθώντας την μοίρα του μεγαλυτέρου μέρους του ιστορικού κέντρου της πόλης. Οι εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης που έλαβαν μέρος υπήρξαν εκτεταμένες, ενώ διήρκεσαν αρκετά χρόνια.

Σαν ιστορικός και λατρευτικός χώρος μεγάλης αξίας, ο Άγιος Δημήτριος ελκύει πολλούς επισκέπτες και ειδικούς της Θρησκευτικής τέχνης απ’  όλα τα μέρη του κόσμου.

H κρύπτη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπόγεια αρχαία «Κρύπτη» του ναού που χρονολογείται πριν από την κατασκευή του. Έχοντας επανέλθει στο φώς το 1917 εξαιτίας της καταστρεπτικής πυρκαγιάς, δέχθηκε εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης ενώ άνοιξε τις πύλες της στο κοινό με την μορφή εκθέσεως/μουσείου το 1988. Σύμφωνα με την Χριστιανική παράδοση είναι το ακριβές σημείο όπου ο Άγιος φυλακίστηκε και μαρτύρησε το 303 μΧ. Πρόκειται για μια εξαιρετικά καλά σχεδιασμένη και αναστηλωμένη αρχαία κατασκευή η οποία εντυπωσιάζει τους περισσότερους επισκέπτες εξαιτίας της επιβλητικής ατμόσφαιρας αλλά και των εκθεμάτων που παρουσιάζονται τα οποία προέρχονται από διαφορετικές χρονικές περιόδους. Πολλά από αυτά θα σας εκπλήξουν.

 

Να ξέρετε ότι…

  • Η είσοδος στον Ναό και την Κρύπτη είναι Δωρεάν
  • Σχετικά μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει το ναό από την Πλατεία Αριστοτέλους και το Ρωμαϊκό Φόρουμ.

Χρήσιμα

Διεύθυνση: Αγίου Δημητρίου 97, τηλ. 2310 270008, ιστοσελίδα: http://www.inad.gr

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email

X