Αδελφικές σχέσεις

Άρθρο της ψυχολόγου, Med. (με ειδίκευση στη Συστημική- Οικογενειακή Θεραπεία) ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ

κ.Άννας Κουρουμπλή

Τα αδέλφια αποτελούν ένα υποσύστημα στην οικογένεια, το οποίο δημιουργείται πριν ξεκινήσει η λεκτική επικοινωνία των παιδιών. Το σύστημα αυτό έχει τα δικά του όρια και κουλτούρα και ιδιαίτερα τη δική του συγκεκριμένη οικειότητα. Συχνά αυτά που γνωρίζουν (το ένα για το άλλο) και μοιράζονται τα αδέλφια δεν τα γνωρίζουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Οι κοινές εμπειρίες και οι αναμνήσεις, ο κοινός κώδικας επικοινωνίας αποτελούν ένα σημαντικό στήριγμα στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Ο αδελφός (ή η αδελφή) εκτός από παρείσακτος είναι και όμοιος, εκτός από ανταγωνιστής είναι και φίλος, σύντροφος στο παιχνίδι.  Ταυτόχρονα ανάμεσα στα αδέλφια είναι έντονα και τα συναισθήματα της ζήλιας, της εκδίκησης. Νιώθουν ότι αδικούνται, ότι ο ένας παίρνει πολλά και ο άλλος λιγότερα, στον ένα επιτρέπονται πράγματα ενώ στον άλλο όχι ή ότι η αγάπη των γονιών δεν είναι ισότιμη. Η ζήλια είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα.

Τα περισσότερα σημάδια της ζήλιας φανερώνουν την ανάγκη, την οποία αισθάνεται το παιδί να επισύρει επάνω του την προσοχή των ανθρώπων του περιβάλλοντος του κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το  κάθε παιδί θα ήθελε να μονοπωλεί την αγάπη των γονιών του χωρίς μοίρασμα και παραχωρήσεις. Η εξέλιξη της ζήλιας εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς αντιδρούν σε αυτές τις εκδηλώσεις ζήλιας του παιδιού.

Όσο λιγότερο ανακατεύεστε στη σχέση των δύο αδελφών, τόσο ευκολότερα θα δημιουργηθεί ανάμεσά τους βαθιά αλληλεγγύη που αντέχει στο χρόνο.  Παρεμβαίνετε μόνο σε έντονες διαμάχες, απαιτείστε το τέλος της διαμάχης, αρνηθείτε να ακούσετε οποιαδήποτε άποψη, αδιαφορήστε για το ποιος έχει δίκιο ή άδικο, συγκεντρωθείτε στο τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

Καλλιεργήστε στο κάθε παιδί ότι έχει τη δική του ατομικότητα και τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, προτερήματα, ικανότητες αλλά και μειονεκτήματα. Δε χρειάζεται  να εφαρμόζετε απόλυτη αμεροληψία και προσπαθήστε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του κάθε παιδιού χωριστά.

Στα αδέλφια μέσα από αυτή τους τη σχέση  τους δίνεται η  δυνατότητα να μάθουν να αντιπαρατίθενται αλλά και να συμβιώνουν και με κάποιον που δεν αντέχουν και πολύ, κάποιον που δεν επέλεξαν. Οι αδελφικές σχέσεις παρέχουν ένα σημαντικό πλαίσιο εκμάθησης κοινωνικών δεξιοτήτων για τα παιδιά. Μέσα από την καθημερινή αλληλεπίδραση τους δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν και να μοιραστούν.

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X