Διαχείριση επιτυχίας

ψωμα

Άρθρο της κ. Δώρας Ψωμά (Φιλόλογος και Υπεύθυνη Σπουδών στα Φροντιστήρια «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ»)

Με το τέλος της σχολικής χρονιάς μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν κουραστεί πολύ και ανυπομονούν για τις καλοκαιρινές διακοπές. Στην περίπτωση δε που ο κόπος των πρώτων στέφθηκε από επιτυχία, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα, διότι οι υπόλοιποι σπεύδουν να τους επιβραβεύσουν και να τους αφήσουν επιτέλους ελεύθερους να κάνουν ό, τι θέλουν ώστε να διασκεδάσουν και να ξεκουραστούν.

Ακόμα και η επιτυχία όμως, χρήζει διαχείρισης. Σας προτείνουμε λοιπόν, αφού τους πείτε ένα μεγάλο «Μπράβο» και τους σκάσετε ένα φιλί, να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές:

  1. Υπενθυμίστε στα παιδιά να ευχαριστήσουν τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα τους κατά το σχολικό έτος:

Πολλοί μαθητές ίσως να μην θέλουν να επιστρέψουν στο σχολείο ή στο φροντιστήριο μετά το τέλος των εξετάσεων. Προτείνετέ τους να γράψουν μία κάρτα για τους δασκάλους τους ή ακόμα καλύτερα ένα e-mail, στο οποίο να εκφράζουν τις ευχαριστίες τους.

  1. Προτιμήστε να επιβραβεύσετε τα παιδιά με εναλλακτικούς τρόπους και όχι αποκλειστικά και μόνο με ακριβά δώρα ή χρήματα:

Θυμηθείτε ότι η αγάπη για τη μόρφωση συντηρείται και καλλιεργείται δια βίου. Χαρίστε στο παιδί σας βιβλία ή μιλήστε του για κάποιο χρηματικό ποσό το οποίο σκέφτεστε να αποταμιεύσετε για τις μετέπειτα σπουδές του.

  1. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να χαρούν για την επιτυχία τους:

Τονίστε ότι πρόκειται κατά βάση για δική τους επιτυχία και αποφύγετε τις δηλώσεις σε α’ πληθυντικό πρόσωπο: «Πήραμε 18,5 γενικό». Επίσης μην διατυμπανίζετε τους βαθμούς του γιου σας ή της κόρης σας στα social media, αν πρώτα δεν πάρετε την άδειά τους.

  1. …αλλά και να συμπαρασταθούν διακριτικά σε φίλους τους που δεν είχαν ανάλογα αποτελέσματα:

Δείξτε ειλικρινές ενδιαφέρον για τους φίλους του παιδιού σας και προτρέψτε το να τους  υποστηρίξει σε περίπτωση  που το χρειάζονται.

  1. Φροντίστε να συζητήσετε μαζί με τα παιδιά για τα καλοκαιρινά τους σχέδια:

Δώστε τους χρόνο να σκεφτούν πώς θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους και κάντε διάλογο! Ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους, οι επιλογές ποικίλουν. Ίσως φέτος το καλοκαίρι να μην τους έχετε κοντά σας συνεχώς.

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email

X