Με ιδιαίτερη σημασία για τη Θεσσαλονίκη

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου). Η Διεθνής έκθεση είναι ένα από τους πιο ιστορικούς και σημαντικούς θεσμούς της Θεσσαλονίκης. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1926 ενώ θεωρείται σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα εκθεσιακά γεγονότα στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια σειρά από καλλιτεχνικά, πολιτισμικά και μουσικά events. Διαρκεί μια εβδομάδα συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκεπτών.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (κάθε φθινόπωρο). Θεωρείται ως το κορυφαίο φεστιβάλ κινηματογράφου της νοτιοανατολικής Ευρώπης, το βήμα παρουσίασης της ετήσιας ελληνικής παραγωγής και το πρωτεύον και παλαιότερο φεστιβάλ στα Βαλκάνια για τις δημιουργίες νεοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο.

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (Μέσα στην Άνοιξη). Εμπνέεται και εμπλουτίζεται συνεχώς από νέα στοιχεία και εικόνες από τον νέο αιώνα, από νέους σκηνοθέτες και νέα οράματα χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία. Πολλοί νέοι δημιουργοί και σκηνοθέτες το εμπιστεύονται πλέον ως έναν από τους πιο αξιόπιστους και κατάλληλους θεσμούς και οργανισμούς για την προβολή της δουλειάς τους.

Δημήτρια (Το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου). Η ιστορία των «Δημητρίων», μας γυρίζει πίσω στο χρόνο, στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη του 12ου μ. Χ. αιώνα. Η αγάπη που έτρεφαν οι Θεσσαλονικείς προς τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο, τους οδήγησε στην καθιέρωση μίας γιορτής προς τιμήν του. Τα πρώτα χρόνια, η γιορτή αυτή είχε κυρίως θρησκευτικό και εμπορικό χαρακτήρα. Στην πορεία τους ωστόσο τα «Δημήτρια» εξελίχθηκαν σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας.

Hip Hop Φεστιβάλ (Κάθε Χειμώνα). Από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα Hip Hop festival στην Ελλάδα. Έχει φιλοξενήσει πολλούς και καταξιωμένους Hip Hop καλλιτέχνες όπως τους RA The Rugged Man (USA), Dope D.O.D (NL), DJ Vadim & Yarah Bravo (UK), Afu-Ra (USA), Lowkey (UK), Foreign Beggars (UK), Snowgoons Soundsystem (DE), Freestyle (The Arsonists), Lerroy of the Saian Supa Crew (France), Wax Tailor (France), DJ Flip (ITF world), Zion I (USA), Ζωντανοί Νεκροί, FF.C, Razastarr, Εισβολέας, Βόρεια Αστέρια, Ladose, Apexeis, Phase 3, Ορθολογιστές, Psychodrama07, RNS, Sifu VERSUS, Sugahspank!, Professional Sinnerz, Rodes και πολλούς ακόμα.

Αν και αρχικά επικεντρώνονταν αποκλειστικά στην Hip Hop μουσική, έχει εξελιχθεί πλέον σε μια έκφραση και παρουσίαση της γενικότερης Hip Hop κουλτούρας συμπεριλαμβάνοντας εργαστήρια, μουσικές μάχες, χορευτικά και φωτογραφικά δρώμενα αλλά και ομάδες συζητήσεων. Δίνει πάνω απ’ όλα την ευκαιρία σε οποιονδήποτε να μιλήσει και να γνωρίσει όλους τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες μερικοί από τους οποίους γνωρίζουν διεθνή αποδοχή και αναγνώριση.

“Let’s Dance Bellydance Festival” (Κάθε Αύγουστο). Το Διεθνές Φεστιβάλ Ανατολικών Πολιτισμών και Τέχνης “Let’s Dance Bellydance Festival” πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Θεσσαλονίκη. Ο στόχος του Φεστιβάλ είναι η περαιτέρω ανάδειξη του Πολιτισμού και των Τεχνών των χωρών της Μέσης Ανατολής (Αραβικού, Τουρκικού, Ινδικού) και όχι μόνο. Η διάρκεια των εκδηλώσεων είναι τριήμερη κατά τις οποίες διεξάγονται χορευτικά δρώμενα και μαθήματα χορού από αναγνωρισμένους διεθνώς καλλιτέχνες αλλά και πολλές χορευτικές παραστάσεις διαγωνισμοί και ένα μικρό μπαζάρ με διάφορα αξεσουάρ.  

Φεστιβάλ αστικού πικ-νικ (Περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου). Πραγματοποιείται στο Ρωμαϊκό Φόρουμ – Αγορά στο κέντρο της πόλης και έχει τριήμερη διάρκεια. Κατά την διάρκεια του πολλά συγκροτήματα συμμετέχουν σε live παραστάσεις ενώ γίνεται και προβολή διαφόρων ταινιών. Σκοπός του συγκεκριμένου event είναι να καλέσει κατοίκους και επισκέπτες της πόλης να κάνουν πικ-νικ, να ακούσουν μουσική και να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές προβολές στο εσωτερικό ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης.

Balkan Fest (Κάθε Μάρτιο). Το Φεστιβάλ Βαλκανικής Εξερεύνησης παρουσιάζει μια γιορτή του πολιτισμού των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος (Μέσα στον Απρίλιο). Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα μετά τον κλασικό μαραθώνιο στην Αθήνα. Χιλιάδες αθλητές παίρνουν μέρος κάθε χρόνο ενώ διοργανώνονται και αρκετά παράλληλα πολιτισμικά και αθλητικά events. Η απόσταση του μαραθωνίου που πρέπει να καλυφθεί είναι 40χλμ! Η διαδρομή ξεκινάει από την Πέλλα και τερματίζει στην Θεσσαλονίκη στο κέντρο της πόλης, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οpen House (Κάθε Νοέμβριο). Έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της αρχιτεκτονικής σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η ιδέα είναι απλή, για ένα Σαββατοκύριακο πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν μετατρέποντας ολόκληρη την πόλη σε ένα μεγάλο μουσείο, ανοιχτό σε όλους! Θέλοντας να αναδείξει την σημασία της αρχιτεκτονικής και πως αυτή επηρεάζει την καθημερινότητά μας, το Open House προσφέρει δωρεάν ξεναγήσεις αρχιτεκτονικού χαρακτήρα σε όλα τα κτίρια που συμμετέχουν, οργανωμένες από καλά ενημερωμένους εθελοντές.

 

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email

X