Έρευνα: Παιδί και μολύβι

Τα παιδιά δεν ξέρουν να πιάσουν σωστά το μολύβι τους, απεφάνθη πρόσφατη έρευνα του βρετανικού Guardian. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να κρατάνε σωστά το μολύβι κατά τη διάρκεια φοίτησης τους στο Νηπιαγωγείο. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πάντα, δίνεται μεγάλη έμφαση  στην Πρώτη Δημοτικού.

Ο πιο σωστός και κοινά αποδεκτός τρόπος να πιάνουμε το μολύβι είναι με τα τρία δάχτυλα (αντίχειρας – δείκτης – μέσος), τα δάχτυλα δηλαδή που κάνουμε το σταυρό μας. Για να μπορέσει ένα παιδί να πιάσει σωστά το μολύβι θα πρέπει να αναπτυχθούν οι μύες του στους ώμους και στα χέρια. Ωστόσο, η όλη έρευνα αναφέρει πως τα σημερινά παιδιά όλο και περισσότερο αδυνατούν να κρατήσουν σωστά ένα μολύβι, επειδή δεν έχουν τις βασικές δεξιότητες κίνησης κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι ασχολούνται υπερβολικά με συσκευές που στηρίζονται σε τεχνολογία αφής. Εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών από μικρή ηλικία, πολλά παιδιά δυσκολεύονται με την γραφή. Και αυτό συμβαίνει καθώς οι οθόνες αφής σε κινητά και τάμπλετ κάνουν τους μύες στα δάχτυλά τους να μην αναπτύσσονται αρκετά ώστε να ελέγξουν την κατεύθυνση των μολυβιών.

«Δεν έρχονται πια παιδιά στα σχολεία με τη δύναμη στα χέρια και την επιδεξιότητα που είχαν τα παιδιά πριν από 10 χρόνια», τονίζεται σε πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian.

Για να επιτευχθεί ο σωστός χειρισμός του μολυβιού, οι γονείς πρέπει να προτρέπουν τα μικρά παιδιά να παίρνουν μέρος σε περισσότερες δραστηριότητες και να μην εστιάζουν μόνο στις ηλεκτρονικές συσκευές. Δραστηριότητες, όπως το σκαρφάλωμα, το τράβηγμα του σχοινιού και το παιχνίδι με τα τουβλάκια, βοηθούν τους μύες στους ώμους και τα χέρια να δυναμώσουν, να γίνουν πιο σταθεροί και κατ’ επέκταση το πιάσιμο του μολυβιού να γίνει με πιο σωστό και ώριμο τρόπο. Είναι σημαντικό το παιδί από τη στιγμή που αρχίζει να πιάνει στα χέρια του το μολύβι (ξυλομπογιά, μαρκαδόρο ή οποιοδήποτε αντικείμενο γραφής) να περάσει από όλα τα στάδια πιασίματος και να μην περιμένουμε να κρατήσει αμέσως σωστά το μολύβι.

Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να πιέζουμε τα μικρά παιδιά να πιάνουν σωστά το μολύβι και να τα ζορίζουμε να το κρατήσουν όπως θέλουμε εμείς, αλλά να τους δίνουμε το χρόνο που χρειάζονται να προσαρμόζονται στο σωστό τρόπο κρατήματος του μολυβιού.

 

 

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X