Φτιάξτε τον χαρταετό σας!

Πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και τα παιδιά ετοιμάζονται να πετάξουν τους χαρταετούς τους στους αιθέρες. Η χαρά των παιδιών τη μέρα αυτή είναι μεγαλύτερη όταν δουν να ανεμίζει στους αιθέρες ένας χαρταετός δικής τους κατασκευής. Παρακάτω θα δείτε χρήσιμες οδηγίες για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε δύο είδη χαρταετών με τα χεράκια μας.

Ο παραδοσιακός

Προμηθευτείτε:

3 καλάμια ή βέργες από ελαφρύ ξύλο ίσου μήκους (60-80 εκ.)

πολύ λεπτό χαρτί (π.χ. γκοφρέ από κατάστημα με είδη γραφικής ύλης)

σύρμα

σπάγκο

υγρή κόλλα

κολλητική ταινία

χρωματιστές χάρτινες λωρίδες (περίπου 20 εκ. η καθεμία) (για την ουρά – θα τις βρείτε επίσης σε κατάστημα με είδη γραφικής ύλης)

ψαλίδι

Πώς να το φτιάξετε

Για τον σκελετό, δένετε σφιχτά μεταξύ τους τα 3 ξύλα στο κέντρο (τα δύο χιαστί και το τρίτο οριζοντίως) και αφήνετε 50 εκ. σπάγκο να κρέμεται.

Με ένα μαχαίρι, χαράζετε μικρές εγκοπές στις άκρες των ξύλων, για να περνά από μέσα το σύρμα. Έτσι, ξεκινάτε να σχηματίζετε την περίμετρο του χαρταετού σας, δένοντας στην άκρη της μίας βέργας το λεπτό σύρμα και προχωρώντας διαδοχικά στις υπόλοιπες. Το περνάτε από τη μία εγκοπή στην άλλη και το σφίγγετε καλά. Φροντίστε να είναι ίσες οι αποστάσεις μεταξύ των ξύλων ώστε το εξάγωνό σας να είναι κανονικό.

Τοποθετήστε τον σκελετό πάνω στο γκοφρέ χαρτί και κόψτε το περιμετρικά, αφήνοντας περιθώριο περίπου 5 εκ. για να τυλιχτεί γύρω από την περίμετρο τους σκελετού, στο σύρμα. Στο σημείο αυτό μπορείτε να διακοσμήσετε τον χαρταετό σας όπως θέλετε, π.χ. ζωγραφίζοντας ή κολλώντας αυτοκόλλητα.

Τώρα μπορείτε να κολλήσετε το χαρτί πάνω στον εξαγωνικό σκελετό, με κόλλα ή ταινία.

Στερεώστε δύο ίσα κομμάτια σπάγκου στις άκρες δύο διπλανών ξύλων αντιστοίχως. Προσοχή: Το μήκος του σπάγκου πρέπει να είναι ίσο με το μήκος του ξύλου από το κέντρο έως την άκρη του. Ενώστε τα δύο κομμάτια σπάγκου μεταξύ τους, ώστε να τοποθετήσετε εκεί την ουρά.

Προσοχή στην ουρά: Το μήκος της ουράς πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερο από το μήκος του χαρταετού. Στον σπάγκο της ουράς, δέστε τις χρωματιστές λωρίδες σε απόσταση περίπου 20 εκ. μεταξύ τους.

Τα ζύγια: Στις απέναντι άκρες των ξύλων στα οποία δέσατε την ουρά, τοποθετήστε τα ζύγια. Δέστε στα άκρα δύο ίσα κομμάτια σπάγκου και ενώστε τα με τον σπάγκο που έχετε αφήσει να κρέμεται στο κέντρο, έτσι ώστε να δημιουργείται ένα ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο της ένωσης, τοποθετήστε την καλούμπα. Ο χαρταετός σας είναι έτοιμος!

Χαρταετός για μικρά παιδιά

Προμηθευτείτε:

Ένα τετράγωνο και λεπτό φύλλο χαρτί για χειροτεχνίες –σε ό,τι χρώμα θέλετε και σε μέγεθος που επιθυμείτε εσείς για τον χαρταετό σας

Χάρτινη κορδέλα (σε μήκος τέσσερις φορές το μήκος της πλευράς του χαρτιού)

2 λεπτά και ελαστικά ξυλαράκια (μήκους όσο δύο φορές η πλευρά του χαρτιού –θα χρειαστεί να κοπούν σύμφωνα με τις οδηγίες)

Υγρή κόλλα

Ψαλίδι

Αυτοκόλλητη ταινία

Πως θα τον φτιάξετε

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξετε τον παιδικό αυτόν χαρταετό, μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Για να δοκιμάσετε να πετάξει θα πρέπει να δέσετε σχοινί στο κέντρο του τοξωτού ξύλου.

Διηγηθείτε και μια ιστορία

Την ώρα που θα φτιάχνετε μαζί με τα παιδιά τον χαρταετό σας, διηγηθείτε τους το έθιμο που θέλει να πετάμε χαρταετό κάθε Καθαρά Δευτέρα στον ουρανό:

Η άποψη που επικρατεί είναι ότι τους χαρταετούς επινόησαν οι ανατολικοί λαοί, πιθανώς οι Κινέζοι, οι οποίοι τελειοποίησαν, μάλιστα την τέχνη τους φτιάχνοντας απίθανα σχέδια χαρταετών με «ιπτάμενους» δράκους, πουλιά και ψάρια. Σκοπός τους ήταν να τους στολίζουν με ευχές και επιθυμίες και να τους πετούν όσο πιο κοντά μπορούσαν στον θεό. Μάλιστα, προσάρμοζαν πάνω τους μικρές φλογέρες που σφύριζαν με τον αέρα, προκειμένου να διώχνουν έτσι τα κακά πνεύματα.

Ακόμα και σήμερα, οι Κινέζοι πιστεύουν ότι πετώντας χαρταετούς στον ουρανό φεύγει μακριά η κακή τύχη και ότι όσο πιο ψηλά φτάσει ο χαρταετός, τόσο πιο τυχεροί θα είναι.

Παράλληλα, βέβαια, οι χαρταετοί άρχισαν να αποκτούν και πρακτική αξία, αφού με αυτούς έγιναν στην Ανατολή τα πρώτα πειράματα πτήσεων. Ειδικότερα, λέγεται ότι περί το 1.000 π.Χ. έφτιαχναν αετούς από μπαμπού, τους οποίους έδεναν σε κρατούμενους φυλακών και τους άφηναν να πετάξουν από μεγάλα υψόμετρα. Όσοι από αυτούς επιζούσαν, κέρδιζαν την ελευθερία τους.

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X