Γιατί να πάω το παιδί μου στο μουσείο;

Άρθρο της μουσειοπαιδαγωγού κ. Ευμορφίας Τσιαμάγκα

Ο κοινωνικός ρόλος των μουσείων είναι να πληροφορήσουν και να διαπαιδαγωγήσουν το κοινό. Γι αυτό και όταν αναρωτιόμαστε για τα παιδαγωγικά οφέλη των μουσείων η άμεση απάντηση είναι η απόκτηση ακαδημαϊκών γνώσεων. Όμως, αυτό αποτελεί ουσιαστικά την άκρη του παγόβουνου σε σχέση με όσα μπορούν να προσφέρουν τα μουσεία στις οικογένειες και ιδιαίτερα στα παιδιά.

Η επίσκεψη σε ένα μουσείο και η άμεση οπτική επαφή με τα εκθέματα και το εποπτικό υλικό των εκθέσεων δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να κατανοήσουν τα παιδιά το ιστορικό παρελθόν κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει τόσο εύκολα μέσα στη σχολική αίθουσα.

Μάλιστα, η ιστορία κρύβεται πίσω από οποιοδήποτε είδος μουσείου. Έτσι, είτε επισκεφθούμε με τα παιδιά ένα παιδικό μουσείο, μια γκαλερί ή ένα μουσείο επιστημών μέσω των εκθεμάτων τους θα ανακύψουν ιστορικές αφηγήσεις γι αυτά.

Σε μια επίσκεψη σε ένα μουσείο και παρότι οι γονείς δεν είναι ειδικοί, εντούτοις θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις, κάτι που θα τα οδηγήσει στην αγάπη για την ιστορία. Οι λεζάντες των εκθεμάτων και το εποπτικό υλικό των μουσείων θα βοηθήσουν στην επίλυση των αποριών των παιδιών. Η διατύπωση ερωτήσεων και επιχειρημάτων δίνει ώθηση στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών αλλά και στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους.

Επιπλέον η παρατήρηση των εκθεμάτων οδηγεί τα παιδιά στην παρατήρηση και στη σύγκριση των αντικειμένων. Μέσω αυτής της διαδικασίας καλλιεργείται η κριτική ιστορική σκέψη των παιδιών.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον έχει για τα παιδιά η συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικό μουσειακό πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα μουσεία σχεδιάζουν και υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα όχι μόνο για σχολικές ομάδες αλλά και για οικογένειες.

Ο βιωματικός χαρακτήρας των προγραμμάτων αυτών δημιουργεί το κατάλληλο μαθησιακό περιβάλλον ώστε να παιδιά να αποκομίσουν μέσω της συμμετοχής τους τα μέγιστα παιδαγωγικά οφέλη. Όμως ένα μουσειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν προσφέρει μόνο γνώσεις αλλά αποτελεί ευκαιρία για δημιουργία και διασκέδαση. Η μάθηση γίνεται παιχνίδι και η επίσκεψη στο μουσείο ελκυστική για τα παιδιά.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι επισκέψεις σε μουσεία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ενθαρρύνουν τη δια βίου μάθηση διότι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με αντικείμενα που δεν τους είναι γνωστά και οικεία κάτι που εξάρει τη φαντασία τους και την περιέργειά τους, τα δομικά δηλαδή στοιχεία της δια βίου μάθησης.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων επομένως αποτελούν ευκαιρία για γονείς και παιδιά να περάσουν μαζί δημιουργικό, εποικοδομητικό και ευχάριστο χρόνο μακριά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

 

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email

X