Γονείς και διάβασμα

ναταλιΆρθρο της Ναταλί Χατζηχαραλάμπους, πιστοποιημένη Life Coach (A.C.Accredited) και ειδική σύμβουλος γονικών συγκρούσεων & παιδιών σχολικής και εφηβικής ηλικίας

Οι κατ’ οίκον εργασίες είναι ένας σύνδεσμος ανάμεσα στο σχολείο και το σπίτι και δίνουν την ευκαιρία για συνεχή συμμετοχή των γονέων στην εκπαίδευση των παιδιών τους. Ωστόσο πολύ συχνά αποτελούν αιτία άγχους, ακόμα και εντάσεων μέσα στην οικογένεια. Ιδιαίτερα οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού αισθάνονται συχνά ως υποχρέωσή τους τη συμμετοχή τους στη μελέτη των παιδιών τους.
Η αλήθεια είναι ότι μόνο το παιδί πρέπει να είναι υπεύθυνο για τις ασκήσεις του. Οι γονείς πρέπει να βοηθούν άμεσα τα παιδιά τους  μόνο όταν είναι απαραίτητο και σε καμία περίπτωση να μην κάνουν οι ίδιοι τις εργασίες των παιδιών τους. Αρκεί να τους εξασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες για  μελέτη, να τους βοηθούν στη διαχείριση του χρόνου και να τους παρέχουν καθοδήγηση χωρίς όμως να τους δίνουν έτοιμες λύσεις.
Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να μπορέσει να βιώσει την προσωπική επιτυχία της εκπλήρωσης μιας άσκησης. Άρα, οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν να δίνουν απλά τις απαντήσεις στο παιδί τους, αλλά να μάθουν στο παιδί να ανακαλύπτει την απάντηση, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της λεγόμενης  «εποπτευόμενης αυτονομίας», κατά την οποία ο γονιός δηλώνει διαθέσιμος αλλά αφήνει τον πρώτο ρόλο στο ίδιο το παιδί μαζί με την ευθύνη για βελτίωση της εργασίας του. Δηλαδή μια διακριτική  αλλά συστηματική παρουσία που θα αποτελεί για το παιδί το «δίχτυ ασφαλείας» που αισθάνεται  την ανάγκη να γνωρίζει  πως υπάρχει, όταν παρ΄ελπίδα αποτύχει η προσπάθεια την οποία  πρέπει να κατανοήσει  πως οφείλει – στον εαυτό του πρωτ’ απ’ όλα-  να  καταβάλει  μόνο του.

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X