“Η κίτρινη σημαδούρα”

Εμπνεύστηκε το θέμα του βιβλίου σε περίοδο διακοπών. Φυσικά αφορμή η 4χρονη τότε κόρη της και η επιμονή της να φτάσει μία κίτρινη σημαδούρα που της τράβηξε την προσοχή. Έτσι αποφάσισε να βαφτίσει το βιβλίο της και η Θεοδώρα Κατσιφή. Η «Κίτρινη σημαδούρα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή και απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών στέλνει μέσω από τις σελίδες της ένα μήνυμα, αυτό της δύναμης και της επιμονής. Το www.koukoutza.gr αναζήτησε τη συγγραφέα, η οποία μίλησε για το πώς προέκυψε η «…Σημαδούρα» αλλά ποιες καλοκαιρινές αναμνήσεις ξύπνησαν σε αυτή μέσω της συγγραφής του βιβλίου.

vivlio

Πώς γεννήθηκε η «Σημαδούρα»;

Η ιστορία γεννήθηκε ένα καλοκαίρι, σε μια παραλία της Εύβοιας όταν η κόρη μου ήταν τεσσάρων χρονών. Μια κίτρινη σημαδούρα  της τράβηξε την προσοχή. Από την πρώτη στιγμή που είδε την σημαδούρα ήθελε να πάει σε αυτήν. Από την πρώτη στιγμή της εξηγήσαμε με τον μπαμπά της πως ήταν πολύ μικρή για μια τέτοια περιπέτεια. Δεν το έβαλε κάτω. Αντιθέτως η επιθυμία της μεγάλωνε μέρα με τη μέρα.  Το ίδιο και η επιμονή της. Και κάθε μέρα όλο και κάτι σκαρφιζόταν για να μπορέσει να κολυμπήσει στην πολυπόθητη κίτρινη σημαδούρα.

-Έχετε όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις; Αυτές αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης; 

Σαν παιδί έχω μόνο όμορφες  καλοκαιρινές, οικογενειακές αναμνήσεις και νιώθω πολύ τυχερή για αυτό. Η επιμονή της κόρης μου να κολυμπήσει μέχρι την κίτρινη σημαδούρα μου θύμισε  δική μου ανάλογη εμπειρία  και αυτή η εμπειρία με βοήθησε όταν έγραφα την ιστορία της σημαδούρας. Ήταν ένα καλοκαίρι που πηγαίναμε ακόμη στο δημοτικό και είχαμε βάλει με τον μικρότερο μου αδελφό μια βάρκα στο μάτι. Το θέμα δεν ήταν μόνο να κολυμπήσουμε μέχρι τη βάρκα, αλλά  ποιος από τους δυο μας θα έφτανε πρώτος  σε αυτή. Φυσικά κάθε μας προσπάθεια κατέληγε στο κενό αφού κανείς  μας δεν μπόρεσε να ξεφύγει της επίβλεψης της μητέρας μας. Τελικά χάρη στην επιμονή μας καταφέραμε να κολυμπήσουμε ως τη βάρκα μαζί με τον πατέρα μας.

-Μπορεί τελικά να υπάρξει ένα βιβλίο που ανοίγοντάς το να μυρίζει καλοκαίρι και θάλασσα;

Ευτυχώς, τόσο στην παγκόσμια όσο και στην Ελληνική λογοτεχνία υπάρχουν βιβλία που ξεχειλίζουν από μυρωδιές, ήχους και χρώματα του καλοκαιριού. Χαίρομαι ιδιαίτερα αν η κίτρινη σημαδούρα συγκαταλέγεται σε αυτά τα βιβλία.

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X