Η συμπεριφορά του γονιού

Άρθρο της ψυχολόγου Έλσας Μπάρδα

«Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει τέλειος γονιός… ίσως επειδή δεν μπορώ να είμαι τέλειος σε όλα. Προσπαθώ να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου, να είμαι υπεύθυνος και να διαχειρίζομαι με ηρεμία κάθε συγκρουσιακή συνθήκη. Προσπαθώ με κάθε τρόπο να αποτελώ σωστό πρότυπο για τα παιδί μου. Με το να νιώθει ασφάλεια και να του εμπνέω εμπιστοσύνη, όπως και να δείχνω εμπιστοσύνη σε εκείνο, μετριάζοντας την ανάγκη μου για υπερπροστασία, νιώθω ότι βοηθάω το παιδί μου να εξελιχθεί. Η καλή σχέση με το παιδί μου θεωρώ ότι βασίζεται στον ποιοτικό χρόνο μαζί του. Ακούω με προσοχή και μοιράζομαι τις ανησυχίες του. Καθώς μεγαλώνει το αγγελούδι μου, προσπαθώ να είμαι δίπλα του και όχι μπροστά του, παίρνω έναν πιο ενεργό ρόλο παρατηρητή, που το βοηθάει να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του» – Ανώνυμος

– Πίσω από κάθε παιδί που πιστεύει στον εαυτό του, υπάρχει ένας ενήλικας που πίστεψε πρώτα σε αυτό (Math Jacobson)

Έρευνα από το Ινστιτούτο Ψυχολογίας της Ισπανίας έδειξε ότι το 96% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα επιθυμούν οι γονείς τους να είναι πιο εκδηλωτικοί και τρυφεροί, να είναι πιο χαρούμενοι και να περνάνε πιο πολύ χρόνο μαζί τους.

Η ψυχολογική εξάντληση των γονιών «καθρεφτίζεται» στον ψυχικό κόσμο των παιδιών

Οι ήρεμοι γονείς καλλιεργούν το αίσθημα της ασφάλειας στα παιδιά στο να μοιραστούν τα νέα τους, τα συναισθήματά τους και τους προβληματισμούς τους, ενισχύοντας την σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά τους.

Η επίκριση δεν είναι ωφέλιμη στη σχέση γονέα – παιδιού. Τα λάθη είναι ανθρώπινα, καθώς μέσα από τα λάθη επέρχεται η μάθηση. Όσο δύσκολη ημέρα και να έχουν στον εργασιακό τους χώρο, πρέπει να αποφεύγουν να αντιδρούν άσχημα με το παραμικρό λάθος των παιδιών, αντιθέτως να τα βοηθάνε να μαθαίνουν.

Ακόμα και οι αναίτιες προκλητικές συμπεριφορές εξυπηρετούν κάποια ανάγκη -στις περισσότερες εκ των περιπτώσεων την ανάγκη προσοχής από την πλευρά των γονέων. Για να αντιμετωπιστεί σωστά η προκλητική συμπεριφορά, είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού.

Ορισμένες φορές, σε συνθήκες όπου ο γονέας γυρνάει εξαντλημένος στο σπίτι έπειτα από μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά, ενδεχομένως να φαντάζει ουτοπικό να αντιδρά με ηρεμία σε προκλητικές συμπεριφορές του παιδιού. Αν από τις επτά ημέρες της εβδομάδας, τις πέντε που δουλεύει, ο γονέας αντιδρά απότομα στο παραμικρό λάθος του παιδιού, τότε το πιο πιθανό είναι ότι, όταν αποφασίσει να είναι ήρεμος, θα έρθει αντιμέτωπος με ένα παιδί που τον αντιμετωπίζει με ψυχρότητα.

Η ανάγκη των γονιών να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην εργασία, στον σύντροφο, στο παιδί, είναι λογικό να αυξάνει την ψυχολογική πίεση, το αίσθημα του ανικανοποίητου και το άγχος. Υπάρχει ένας «μαγικός» τρόπος, ώστε αυτό το άγχος να εξαφανιστεί και αυτός είναι τα χάδια και οι αγκαλιές από τα παιδιά σας, που αξίζουν όσο τίποτα στον κόσμο.

Οι απαιτήσεις της ζωής δεν τελειώνουν πότε, οι στιγμές τρυφερότητας με τα παιδιά σας όμως είναι ανεπανάληπτες και δεν γυρνάνε πίσω. Γι’ αυτό το λόγο χαλαρώστε και αντιμετωπίστε με ψυχραιμία συμπεριφορές που σας εκνευρίζουν -π.χ. όταν το παιδί θέλει να σας ζωγραφίσει πόσο σας αγαπάει, αλλά λερώνει το πάτωμα, εστιάστε στη μεγάλη εικόνα, που είναι η εκδήλωση αγάπης, και όχι στα λάθη. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τη σωστή κατεύθυνση με θετική ανατροφοδότηση και όχι με επίκριση.

– Twitter: https://twitter.com/elsa_barda

– email. elsabardapsychologist@hotmail.com

 

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X