Υπέροχες ιστορίες παλιών παιχνιδιών

Ένα ιδιαίτερα φροντισμένο και καλαίσθητο έντυπο για τα αρχαία παιχνίδια, κυκλοφόρησε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ιστορίες παιχνιδιών». Mεταξύ των συγγραφέων – επιμελητών της έκδοσης είναι και η μουσειοπαιδαγωγός Ευμορφία Τσιαμάγκα η οποία μίλησε στο”koukoutza.gr” για την καινούργια αυτή έκδοση που βασίζεται σε εκθέματα του μουσείου. Στην ερώτηση μας ποιο ήταν το έναυσμα για ν’ ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη έκδοση μας είπε: «Το έναυσμα για τη συγκεκριμένη έκδοση ήταν αφενός μεν η έλλειψη εντύπων για παιδιά, τόσο για τα ελληνόγλωσσα, όσο και για τα αγγλόγλωσσα, αφετέρου δε η προσπάθεια να προσεγγίσουμε ένα θέμα αγαπητό και προσιτό της παιδικής ηλικίας: τα παιχνίδια».

Ζητήσαμε από τη κ.Τσιαμάγκα να  μας πει πως θα μπορούσε να γίνει μια ξενάγηση πιο δελεαστική για τα παιδιά και αυτή χωρίς πολλές περιστροφές μας εξήγησε ότι «η ξενάγηση γενικά δεν ενδείκνυται για τα παιδιά. Το μουσείο γίνεται πιο δελεαστικό όταν τα παιδιά εμπλέκονται σε βιωματικές δράσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά μουσειακά προγράμματα».

Όσο για τα παιχνίδια που συναντάμε στην αρχαιότητα μας ξεκαθάρισε ότι  «το παιχνίδι είναι διαχρονικό και πανανθρώπινο», προσθέτοντας παράλληλα πως «εκείνο που αλλάζει είναι ο τρόπος κατασκευής των παιχνιδιών και τα υλικά. Αυτό σημαίνει ότι και στην αρχαιότητα τα παιδιά έπαιζαν παιχνίδια ατομικά και ομαδικά, παιχνίδια με αντικείμενα και παιχνίδια με το σώμα τους. Πιο συγκεκριμένα: υπήρχαν κουδουνίστρες, κούκλες, ομοιώματα σπιτιών, επίπλων και ζώων, μικρά κάρα με ρόδες, μπάλες, επιτραπέζια, μεταλλικά στεφάνια, σβούρες, κότσια, κουδουνάκια κ.α. Παιχνίδια με το σώμα ήταν η διελκυστίνδα, το κουτσό, το κρυφτό, ο εφεδρισμός (:καβάλες), η τυφλόμυγα κ.α.» κ

Ευμορφία Τσιαμάγκα.

ατέληξε.

Η κ. Τσιαμάγκα στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των παιδιών όταν βλέπουν τα παιχνίδια. Ιδού τι μας είπε: «Η παρατήρηση των αρχαίων παιχνιδιών προκαλεί το ενδιαφέρον των παιδιών και δημιουργεί απορίες». Στο σημείο αυτό τόνισε επίσης το γεγονός ότι κάποιες φορές κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος τα παιδιά εκπλήσσονταν με τα ταμπλό των επιτραπέζιων παιχνιδιών λόγω του όγκου και του υλικού τους (πηλός)”.

Κλείνοντας τη συνομιλία μας τη ρωτήσαμε αν τα παιδιά θα αγαπούσαν τα παιχνίδια αυτά και σε ψηφιακή μορφή; Άμεση ήταν η απάντηση της: «Προφανώς και θα τους κέντριζε το ενδιαφέρον η ψηφιακή προσέγγιση των παιχνιδιών. Προς το παρόν έχει τύχει να εντάξω σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα την αρχαία τρίλιζα, την τριάρα δηλαδή σε έντυπη μορφή και είχα πολύ θετική ανταπόκριση από τα παιδιά!».

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Ήρωας της ιστορίας μας ο μικρός Δημήτρης, ο οποίος στη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης με το σχολείο του στο μουσείο, παρασύρεται από ένα «παιχνίδι της φαντασίας» του μπροστά σε μία βιτρίνα με αρχαία παιχνίδια, «ταξιδεύει» στο μακρινό παρελθόν και μαθαίνει πώς έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα…

Το έντυπο απευθύνεται σε παιδιά 7+ ετών και είναι δίγλωσσο (ελληνικά και αγγλικά).

Κείμενα-επιμέλεια: Ευαγγελία Τσαγκαράκη, Ευμορφία Τσιαμάγκα, Στυλιανή Μαντικού

Εικονογράφηση – Γραφιστική επιμέλεια: Ρωξάνη Βλαχοπούλου

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X