Η πρώτη επίσκεψη των παιδιών στον Οφθαλμίατρο

Άρθρο του Δρ Νικόλαου Κοζέη (Χειρουργός Οφθαλμίατρος – Παιδοφθαλμίατρος, Δ/ντης: Τμήματος Παιδοφθαλμολογίας & Στραβισμού Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής ‘’Ophthalmica’’)

 

Κάθε νεΚΟΖΕΗΣογέννητο μωρό γνωρίζει τον κόσμο μέσα από τις αισθήσεις του. Η καλή όραση θα το βοηθήσει να επικοινωνήσει, να κινηθεί, να μάθει.

 

Πως βλέπει ένα μωρό;
Η όραση των παιδιών δεν είναι ολοκληρωμένη κατά τη γέννηση. Απαιτούνται περίπου 8 χρόνια για την τελειοποίησή της. Από τις πρώτες ημέρες της ζωής του, το νεογέννητο μωρό προσπαθεί οπτικά να επικοινωνήσει και να γνωρίσει τον κόσμο που το περιβάλλει. Τους πρώτους 2 μήνες βλέπει θολά και άχρωμα, ενώ μπορεί και να στραβίζει παροδικά. Τον 3ο – 4ο μήνα αρχίζει να προσηλώνει το βλέμμα του σε πρόσωπα και αντικείμενα, να βλέπει χρώματα, ενώ η όρασή του, μήνα με το μήνα και χρόνο με το χρόνο, συνεχίζει να βελτιώνεται, μέχρι την ηλικία των 8 ετών που φθάνει στα επίπεδα του ενηλίκου. Άρα κάθε ηλικία, έχει τα δικά της φυσιολογικά σκορ όρασης. Για παράδειγμα, όταν λέμε ότι ένα παιδάκι 2 ετών βλέπει πολύ καλά, εννοούμε ότι βλέπει πολύ καλά για την ηλικία του. Η όραση σε κάθε ηλικία παίζει συγκεκριμένο ρόλο. Υποστηρίζει την ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτεί η ηλικία του κάθε παιδιού. Για παράδειγμα, η καλή όραση στη βρεφική ηλικία βοηθά το βρέφος να επικοινωνήσει και να γνωρίσει τον κόσμο που το περιβάλλει, να αναπτύξει τις βασικές κινητικές του δεξιότητες κ.ά. Η καλή όραση στα παιδιά προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας τα βοηθά να αναπτύξουν δεξιότητες σύνθετων κινήσεων, ζωγραφικής και χειροτεχνίας κ.ά., ενώ στα παιδιά σχολικής ηλικίας τα βοηθά στην ανάπτυξη σχολικών δεξιοτήτων, όπως διαβάσματος, γραψίματος, αθλητικές δραστηριότητες κ.ά. Για να αναπτυχθεί όμως σωστά η όραση, θα πρέπει τα μάτια και το οπτικό σύστημα των παιδιών να δομείται και να ωριμάζει φυσιολογικά στη πορεία του χρόνου. Βλάβες στα μάτια στη βρεφική ηλικία πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα διότι μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμες οπτικές διαταραχές.
Πόσο συχνά είναι τα οφθαλμολογικά προβλήματα στα παιδιά;
Το 7-8% των προσχολικών παιδιών παρουσιάζουν κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα (στραβισμό, αμβλυωπία, μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό κ.ά.), που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη διαταραχή της όρασης.
Πώς μπορούν οι γονείς να υποψιαστούν ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα όρασης;
Κάποιες οφθαλμολογικές παθήσεις είναι εμφανείς, όπως ο στραβισμός, άλλες εκδηλώνονται με ‘’περίεργες’’ συμπεριφορές, όπως το συχνό τρίψιμο των ματιών, το πλησίασμα στη τηλεόραση, η διαταραγμένη ισορροπία, η μειωμένη απόδοση στο σχολείο, οι συχνοί πονοκέφαλοι κλπ.
Πολλές φορές όμως τα προβλήματα αυτά δεν είναι εμφανή και εντοπίζονται τυχαία μετά από μια προληπτική εξέταση.
Η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπισή τους είναι πολύ σημαντική, διότι μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ίαση, κάτι που δεν συμβαίνει όταν η διάγνωση και η θεραπεία αργοπορούν.
Για το λόγο αυτό, οι προληπτικοί έλεγχοι κατά τη προσχολική περίοδο είναι απαραίτητοι, ιδιαίτερα σήμερα που ο κόσμος των παιδιών γίνεται ολοένα και περισσότερο οπτικά απαιτητικός.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;
Ο προληπτικός έλεγχος της όρασης πρέπει να ξεκινά από το μαιευτήριο, στα νεογέννητα μωρά, να επαναλαμβάνεται στην ηλικία: 8 – 12 μηνών, ενώ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 3 – 4 ΕΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΤΟΥΣ.
Οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται ότι τα παιδιά δεν είναι μικροσκοπικοί ενήλικες, αλλά δυναμικά αναπτυσσόμενοι οργανισμοί. Για το λόγο αυτό, οι προληπτικοί έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται από οφθαλμιάτρους (παιδοφθαλμιάτρους) που γνωρίζουν τη φυσιολογική πορεία ανάπτυξης της όρασης των παιδιών, καθώς και τις αποκλίσεις της.

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X