Καστανερή Κιλκίς: Μαζεύοντας κάστανα…

Από τις ημερήσιες εκδρομές που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Πως θα πάτε: Κοντά στη Θεσσαλονίκη (περί τα 90χλμ) ανάμεσα στις πεδιάδες της Αριδαίας και της Αξιούπολης, εκεί όπου συναντιούνται οι νομοί Πέλλας και Κιλκίς, βρίσκεται το Πάικο (1.650 μ.). Η οδική πρόσβαση είναι ιδιαίτερα βολική, μέσω της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων (διεθνής δρόμος Ε75, με έξοδο από την ανισόπεδη γέφυρα Πολυκάστρου και στη συνέχεια πορεία στον επαρχιακό άξονα Αξιούπολης-Γουμένισσας-Γρίβας), ενώ δεν υπάρχουν σταθμοί διοδίων. Μπορείτε επίσης να πάτε και μέσω του επαρχιακού δρόμου Χαλκηδόνας-Κουφαλίων-Φιλλυριάς. Ένα βουνό πανέμορφο που φιλοξενεί το μεγαλύτερο δάσος καστανιάς της Ελλάδας. Αυτό της Καστανερής. Το ομώνυμο χωριό με τα λιθόκτιστα σπίτια του και γύρω απ΄αυτά απλώνεται ένα πυκνόφυτο δάσος από καστανιές και οξιές που μπορείτε εύκολα να το εξερευνήσετε με τα πόδια, καθώς υπάρχουν σημαδεμένα μονοπάτια που οδηγούν σε όμορφες βρύσες και τοποθεσίες με θέα.

Αξίζει να δείτε: Μοναδική είναι η διαδρομή που οδηγεί από τα Μεγάλα Λιβάδια στο κεφαλοχώρι του Αρχάγγελου, στον Νομό Πέλλας. Στη συνέχεια μπορείτε να προσεγγίσετε το χωριό Κούπα και να δείτε τις γαλάζιες λιμνούλες και τον μικρό καταρράκτη που κρύβονται σε μια από τις πιο εκπληκτικές γωνιές του Πάικου.

Απλετη θέα: Επισκεφθείτε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία όπου γύρω απ΄αυτό υπάρχει παιδική χαρά, ξύλινοι πάγκοι για να κάνετε το πικ νικ σας, βρύσες και τουαλέτες. Η θέα από το σημείο αυτό προς την πεδιάδα της Γουμένισσας και τη Θεσσαλονίκη είναι μοναδική.

Στραβοπόταμος: Λίγο πριν το χωριό Μεγάλα Λιβάδια θα σταματήσουμε στη θέση «Λυόμενο Στραβοποτάμου» (βίντεο: http://youtu.be/RNprgCQck8Q), στο σημείο δηλαδή που καταλήγει το δασικό μονοπάτι Πραματάρι, εδώ όπου το ποτάμι σχηματίζει περίτεχνους μαιανδρισμούς. Πρόκειται για μια ειδυλλιακή τοποθεσία, με δύο ξύλινα γεφυράκια, πάγκους, παιδική χαρά και βρύση. Σημειωτέον ότι ο Στραβοπόταμος με τα κρυστάλλινα νερά και τα εννέα ξύλινα γεφυράκια του, που φέρουν τα ονόματα των Εννέα Μουσών, αποτελεί το εντυπωσιακότερο φυσικό αξιοθέατο του βουνού.

Για πικ-νικ:  Επιβάλλεται μια επίσκεψη και στο χωριό της πατάτας που δεν είναι άλλο από τα Μεγάλα Λιβάδια που βρίσκονται σε υψόμετρο 1200 μέτρων (βίντεο: http://youtu.be/0ONC3HG0EfQ) Εδώ θα δείτε το λαογραφικό μουσείο του χωριού (βίντεο: http://youtu.be/KX-LXTfumCY), καθώς και την εκκλησία του Αγ.Νικολάου. Ζήστε μια υπέροχη και διαφορετική εμπειρία κάνοντας  πικ-νικ στους ξύλινους πάγκους που βρίσκονται στην πλατεία Πέντε Βρύσες ή σε μια από τις άλλες μεγάλες πλατείες του χωριού.

«Γλυκομαγεία»: Πρόκειται για ένα καστανεώνα που φέρει τη σφραγίδα των Δάνου Δανιηλίδη – Μάγιας Κετικίδου. Η Γλυκομαγεία αποτελεί ιδιόκτητο τμήμα του ευρύτερου δάσους. (βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=YaZIS7LHOSM). Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια σειρά από δράσεις. Μπορείτε να περπατήσετε στο καστανόδασος, να γνωρίσετε τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα, να μυρίσετε, να φωτογραφίσετε και να γεμίσετε ενέργεια αγκαλιάζοντας τις υπεραιωνόβιες καστανιές. Δίπλα στο κτήμα θα συναντήσετε τα ερείπια γαλλικού νοσοκομείου του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στοιχείο της ιστορικότητας του δάσους. Επίσης, θα διδαχθείτε για την παραγωγή, τη συγκομιδή και τη μεταποίηση του κάστανου. Θα δοκιμάσετε τα γλυκά του κουταλιού της Μάγιας, με κλασικές, αλλά κυρίως ασυνήθιστες συνταγές. Θα γευτείτε το κλασσικό γλυκό κάστανο, τη μαρμελάδα πουρέ κάστανο, τη μαρμελάδα πορτοκάλι-κάστανο-σοκολάτα και τη μαρμελάδα δαμάσκηνο-μήλο-κάστανο.

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X