Λευκός Πύργος: Σήμα κατατεθέν

O Λευκός Πύργος  αποτελεί το σύμβολο της Θεσσαλονίκης και λόγω της θέσης του – της μακράς ιστορίας του αλλά και της επιβλητικής αρχιτεκτονικής που τον χαρακτηρίζει.

Ο Πύργος χτίστηκε τον 15ο αιώνα προκειμένου να αντικαταστήσει μία παλαιότερη Βυζαντινή οχύρωση πιθανότατα του 12ου αιώνα, ενώ αργότερα ανακατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο ενισχύοντας την άμυνα στο λιμάνι, ως φρουρά αλλά και φυλακή. Λόγω της φήμης του ως διαβόητη φυλακή ήταν επίσης γνωστός ως «Πύργος του Αίματος» (Κανλί Κουλέ) ή «Κόκκινος Πύργος» (Torre Blanca). Η μετονομασία του σε «Λευκό Πύργο» πιθανολογείται ότι έγινε το 1891 μετά την ασβέστωση του.

Ήταν περιτριγυρισμένος από μακριά τείχη τα οποία ήταν ικανά να υποστηρίξουν και βαρύ οπλισμό. Μεγάλο τμήμα των οχυρώσεων αυτών κατεδαφίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στα πλαίσια γενικότερου εκσυγχρονισμού ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν ήταν μέρος της αρχικής κατασκευής ή προστέθηκαν αργότερα προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τα αμυντικά χαρακτηριστικά της πόλης.

Σήμερα ο Λευκός Πύργος είναι ανοιχτός στο κοινό, ενώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την υπέροχη πανοραμική θέα που προσφέρεται από την κορυφή του. Εντός του Πύργου ένα πολύ ιδιαίτερο μουσείο περιμένει τους επισκέπτες.

Πρόκειται για ένα χώρο αφιερωμένο στην μακραίωνη ιστορία και το πολυπολιτισμικό πρόσωπο τη Θεσσαλονίκης όπως αυτό διαμορφώθηκε από τούς κατοίκους της.

Άρωμα Θεσσαλονίκης

Η πρώτη εικόνα από την είσοδο μας στο Λευκό Πύργο έχει να κάνει με την καρδιά της πόλης!  Άλλωστε αυτός είναι και ο  στόχος του μουσείου. Να γνωρίσει την πόλη στους επισκέπτες της.

Μέσα από παρουσιάσεις συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της πόλης θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε διαχρονικά την Θεσσαλονίκη. Η έκθεση άλλωστε εστιάζει σε σημαντικές στιγμές και πτυχές της ζωής της.

Η γεωγραφική τοποθεσία της πόλης, ως το επίκεντρο εμπορικών και θαλάσσιων δρόμων της ευρύτερης περιοχής, σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της, αλλά και η πνευματική και κοινωνική ζωή της πόλης, είναι κάποια από τα κύρια θέματα που προσεγγίζονται διαδοχικά στα διάφορα πατώματα του πύργου.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία διαχρονική βόλτα από την ίδρυση της πόλης 23 αιώνες πριν, μέχρι το πρόσφατο παρελθόν και να γνωρίσουν τους διάφορους πολιτισμούς που διαμόρφωσαν την σημερινή της ταυτότητα μέσω των κοινοτήτων της.

Μέσα από έξυπνες εφαρμογές πολυμέσων, ατμοσφαιρικές εικόνες και ήχους και με την χρήση οθονών αφής, ο κάθε επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να μάθει πολλές πληροφορίες σχετικά με όλα τα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί αλλά και τι προϋπήρχε εκεί στο πέρασμα των αιώνων!

Να ξέρετε ότι…

  • Ο Λευκός Πύργος βρίσκεται σε κομβικό σημείο για όσους θέλουν να γνωρίσουν περισσότερα για την Θεσσαλονίκη καθώς οι αποστάσεις μερικών απο τα πιο σημαντικά αξιοθέατα και μνημεία είναι ιδανικές για περπάτημα.
  • Θεωρείται το πιο ιδανικό μέρος για τον επισκέπτη προκειμένου να αρχίσει την εξερεύνηση της πόλης!
  • Μέγιστος αριθμός επισκεπτών: 70 άτομα

 

Χρήσιμα

Διεύθυνση: Παραλία Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310 267 832, ιστοσελίδα: http://www.lpth.gr/index.php

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email

X