Λίφτινγκ σχολικών αυλών

Αλλάζουν όψη οι αυλές τριών σχολικών συγκροτημάτων της Θεσσαλονίκης. Εκπαιδευτικοί κήποι με αρωματικά φυτά και εκτεταμένες ζώνες πρασίνου αλλά και νέα γήπεδα ή χώροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες μορφές διαδραστικής διδασκαλίας, όπως το κουκλοθέατρο ή τα παιχνίδια ρόλων, σχεδιάζεται να δώσουν τη θέση τους στις γκρίζες και απρόσωπες αυλές, στο πλαίσιο εργασιών ανάπλασης που έχει προγραμματίσει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Στην παρούσα φάση προωθούνται παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των αύλειων χώρων σε τρία σχολικά συγκροτήματα της πόλης, ανάμεσα στα οποία και το λεγόμενο “Τενεκεδένιο Σχολείο”. Προς αυτή την κατεύθυνση ο δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί χρηματοδότηση, ύψους 1.145.000 ευρώ, από το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά στην επισκευή και στη συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων.

Στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης μέσα από τις παρεμβάσεις αυτές, όπως έχει επισημάνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, είναι να δημιουργηθεί ένα φιλικότερο εκπαιδευτικό περιβάλλον για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

77ο δημοτικό σχολείο

Μια σειρά παρεμβάσεων που στηρίζονται στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής προγραμματίζεται να γίνουν στο 77ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην οδό Καβείρων 6, στην περιοχή της Άνω Τούμπας, πλησίον του Χαρίσειου Γηροκομείου.

Με βάση τη μελέτη του έργου, όλες οι είσοδοι προς τον αύλειο χώρο διατηρούνται με τη σημερινή τους μορφή, με εξαίρεση την κεντρική είσοδο από την πίσω όψη, η οποία ανασχεδιάζεται, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρίες.

Στο πίσω τμήμα της αυλής προστίθενται καθιστικοί πάγκοι και εξοπλισμός παιδικής χαράς με τα παιχνίδια που επιλέγονται να απευθύνονται στην ηλικιακή ομάδα 6 – 9 ετών. Παράλληλα, τοποθετείται εξοπλισμός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες μορφές διαδραστικής διδασκαλίας, όπως το θέατρο, το κουκλοθέατρο ή τα παιχνίδια ρόλων.

Στη βορειότερη γωνία του οικοπέδου δημιουργείται χώρος καθιστικού, που επίσης απευθύνεται στις μικρότερες τάξεις του δημοτικού. Στο στενότερο σημείο τοποθετούνται διαδραστικά παιχνίδια, που στόχο έχουν να εμπλουτίσουν τις οπτικές, απτικές και ακουστικές εμπειρίες των παιδιών.

Τα υφιστάμενα γήπεδα αναβαθμίζονται, ενώ ανάμεσα στα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ δημιουργείται μια νησίδα από καθιστικά, υπαίθρια όργανα παιχνιδιού και γυμναστικής. Ο χώρος αυτός, ο οποίος εμπλουτίζεται με δέντρα, απευθύνεται στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού και συγκεκριμένα στην ηλικιακή ομάδα 10-13.

Επιπλέον μία ζώνη παιχνιδιού με τραπέζια πινγκ-πονγκ δημιουργείται στο νοτιότερο άκρο του αύλειου χώρου. Παράλληλα με την περίφραξη επί της οδού Παρμενίδου δημιουργείται δενδροστοιχία και κάτω από αυτή τοποθετούνται καθιστικοί πάγκοι με θέα προς το γήπεδο μπάσκετ.

Νέες δενδροφυτεύσεις γίνονται εκτεταμένα στο κέντρο της αυλής, κατά μήκος της περίφραξης επί της οδού Καβείρων καθώς και στη νησίδα ανάμεσα στα δύο γήπεδα.

 Σχολείο της Κασσανδρέως

Εκτεταμένες παρεμβάσεις σχεδιάζονται και για το σχολικό συγκρότημα επί της οδού Κασσανδρέως 2, στην περιοχή του Ντεπό της πέμπτης δημοτικής κοινότητας. Εκεί στεγάζονται το 1ο δημοτικό σχολείο καθώς και τα 1ο, 8ο και 101ο νηπιαγωγεία.

Όπως λένε οι μελετητές του έργου, οι είσοδοι επί της Κασσανδρέως και επί της Μοσχονησίων ανασχεδιάζονται, καθώς σήμερα από τις τρεις εισόδους προς τον αύλειο χώρο προστατευμένη θεωρείται μόνον αυτή από την πλευρά του πάρκου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην εξασφάλιση πρόσβασης για τα άτομα με αναπηρίες στο ισόγειο του παλιού κτιρίου του 1ου δημοτικού σχολείου μέσω ράμπας που διατάσσεται στη βόρεια όψη του κτιρίου.

Στο βορειοδυτικό κομμάτι της αυλής παραμένει η χρήση του μίνι γηπέδου ποδοσφαίρου, το οποίο πάντως εκσυγχρονίζεται. Παράλληλα με το γήπεδο δημιουργείται μια δενδροστοιχία, στη σκιά της οποίας τοποθετούνται καθιστικά. Ο εκπαιδευτικός κήπος παραμένει στη θέση και με τη μορφή που έχει, αλλά τοποθετείται νέα, χαμηλή περίφραξη.

Το γήπεδο μπάσκετ επίσης διαμορφώνεται με νέο εξοπλισμό, ενώ ένα γήπεδο βόλεϊ δημιουργείται μπροστά από τη δυτική όψη του νέου κτιρίου του 1ου δημοτικού σχολείου. Ανάμεσα στα δύο γήπεδα τοποθετείται ένα μεγάλο παιχνίδι αναρρίχησης, που πλαισιώνεται από κτιστά καθιστικά υπό τη σκιά δέντρων. Νοτιότερα διαμορφώνεται  ακόμα ένας χώρος παιχνιδιού με τραπέζια πινγκ-πονγκ και ένα παιχνίδι αναρρίχησης, που απευθύνεται στα παιδιά του δημοτικού.

Η υψομετρική διαφορά στο τμήμα της αυλής που βρίσκεται μπροστά στη δυτική όψη του νεότερου κτίσματος του 1ου δημοτικού γεφυρώνεται με μια κατασκευή από κερκίδες – αναβαθμούς. Το σημείο αυτό θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως χώρος ανάπαυσης αλλά και ως χώρος υπαίθριας διδασκαλίας. Στη βόρεια όψη του κτιρίου δημιουργείται ένας μικρός ανοιχτός χώρος.

Η αυλή του νηπιαγωγείου οριοθετείται με δενδροστοιχία. Στο βόρειο τμήμα της εγκαθίσταται παιχνίδι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μορφές διαδραστικής διδασκαλίας, ενώ στο νότιο μέρος διαμορφώνεται παιχνιδότοπος.

 “Τενεκεδένιο Σχολείο”

Εργασίες για την ανάπλαση με βιοκλιματικά κριτήρια προγραμματίζονται και για το σχολικό συγκρότημα των 58ου, 86ου, 114ου, 115ου και 119ου νηπιαγωγείων Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το λεγόμενο “Τενεκεδένιο Σχολείο”, το οποίο στεγάζεται στη συμβολή της οδού Βιζύης 1 και Πυλαίας.

Όπως προβλέπεται από τη μελέτη του έργου, ο αθλητικός εξοπλισμός αποξηλώνεται και απομακρύνεται, καθώς δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις ικανότητες παιδιών της προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας. Ο χώρος του βόλεϊ μετατρέπεται σε χώρο παιχνιδιού προνηπίων με καθιστικά για την επιτήρησή τους.

Το νοτιοδυτικό τμήμα της αυλής, προς την οδό Πυλαίας,  δαπεδοστρώνεται, δενδροφυτεύεται και μετατρέπεται σε χώρο παιχνιδιού, με όργανα κατάλληλα για μικρά παιδιά.

Στο πίσω τμήμα της αυλής τοποθετούνται εξοπλισμός παιδικής χαράς και ένα σύστημα παιχνιδιού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μορφές διαδραστικής διδασκαλίας.

Νέες δενδροφυτεύσεις προβλέπονται κατά μήκος της περίφραξης επί της οδού Βιζύης, κατά μήκος της περίφραξης επί της οδού Πυλαίας αλλά και κατά μήκος της περίφραξης προς το ρέμα. Συστάδες με φυλλοβόλα δέντρα δημιουργούνται και στο μέσον της αυλής, ενώ μια συστάδα προστίθεται και βορειοδυτικά του κτιρίου για τη σκίαση του χώρου παιχνιδιού. Το αλσύλλιο εμπλουτίζεται σποραδικά με κάποια πλατύφυλλα είδη, καθώς σήμερα αποτελείται αποκλειστικά από κωνοφόρα.

 

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X