Μαμά, τι είναι το σεξ;

 Άρθρο της Άννας Κουρουμπλή, M.Ed. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Συχνά μία μεγάλη δυσκολία που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς είναι η ενημέρωση των παιδιών τους για το σεξ. Ακόμα και γονείς με αυτοπεποίθηση και καλή επικοινωνία με το παιδί τους μπορεί να αγχωθούν και να διστάσουν, όταν αυτό κάνει ερωτήσεις σχετικά με το σεξ και αναρωτιούνται: Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία; Πόσα πρέπει να του πω; Τι είναι σωστό και φυσιολογικό, και τι όχι;

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΘα πρέπει να γνωρίζουν πως είτε εκείνοι θέλουν είτε όχι, τα παιδιά μαθαίνουν για το σεξ από πολύ νωρίς. Συζητούν για το σεξ με συνομήλικα παιδιά,  βλέπουν στην τηλεόραση ερωτικές σκηνές, παίρνουν πληροφορίες από το διαδίκτυο. Πληροφορίες που μπορεί να είναι και διαστρεβλωμένες. Αυτό κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για καθοδήγηση από τους γονείς.

Στα προσχολικά χρόνια τα πράγματα είναι ευκολότερα γιατί τα παιδιά δεν έχουν μάθει ακόμη να έχουν αναστολές για τα θέματα που σχετίζονται με το σεξ, επίσης σ’ αυτήν τη φάση οι γονείς εξακολουθούν να είναι οι σπουδαιότεροι άνθρωποι στα μάτια των παιδιών. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας η σεξουαλικότητα έχει περισσότερο να κάνει με την αυθόρμητη ανάγκη τους να εξερευνήσουν το σώμα τους. Δείχνουν ενδιαφέρον για τα μέρη του σώματος, για την ανατομία του και τις διαφορές των γεννητικών οργάνων ανάμεσα στα δυο φύλα. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας ρωτούν περισσότερο για τη τεκνοποίηση, πως γεννιούνται τα μωρά. Καλό θα είναι οι γονείς να προχωράνε σταδιακά, όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο απλές να είναι και οι απαντήσεις. Να τους ενημερώνουν για ό,τι τους ρωτούν χωρίς να γίνεται πολύ εκτεταμένη αναφορά αν δε τη ζητήσει το παιδί. Πολλές φορές όταν τα παιδιά ρωτούν κάτι είναι γιατί κάτι έχουν δει, ακούσει, ανακαλύψει. Είναι σημαντικό λοιπόν οι γονείς  να γνωρίζουν τι ακριβώς εννοεί το παιδί και μέχρι ποιο σημείο γνωρίζει γι’ αυτά που ρωτά. Επίσης υπάρχουν παιδιά που δεν κάνουν ποτέ  ερωτήσεις. Επωφεληθείτε από κάθε ευκαιρία όπως η ώρα του μπάνιου ή η γέννηση ενός μωρού για να ξεκινήσετε μια συζήτηση.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στα παιδιά τους με ειλικρίνεια και καλή διάθεση, χωρίς να απορρίπτουν ή να αγνοούν τις ερωτήσεις τους. Ακόμη κι αν κάπου πρέπει οι ενήλικες να παραδεχτούν την ανεπάρκειά τους ή την έλλειψη γνώσεων για ένα συγκεκριμένο θέμα, αυτό είναι προτιμότερο από το να αγνοήσουν την ερώτηση εντελώς. Άλλωστε το να ψάξουν μαζί με το παιδί μια απάντηση σε ένα βιβλίο ή στο διαδίκτυο είναι μια εξίσου διδακτική και σημαντική εμπειρία. Καλό είναι οι γονείς να χρησιμοποιούν λέξεις της ανατομίας αλλά και τη νηπιακή ορολογία. Τα παιδιά πρέπει να κατέχουν το απαραίτητο λεξιλόγιο που σχετίζεται με το θέμα. Για τα γεννητικά όργανα είναι καλό να χρησιμοποιούμε τις λέξεις της ανατομίας. Απαραίτητη είναι η επισήμανση ότι το σεξ είναι αυστηρά προσωπικό κομμάτι της ζωής μας.

Τονίζουμε ότι σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν σημαίνει μόνο ενημέρωση για ανατομικά και τεχνικά ζητήματα αλλά και συζήτηση για τον έρωτα, την αγάπη, τις σχέσεις, δηλαδή τα συναισθηματικά και κοινωνικά ζητήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα.

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X