Να ανησυχούν οι γονείς;

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προχώρησε σε μια σειρά επισημάνσεων προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο, η οποία είναι πιθανόν θανατηφόρα, που παρουσιάζεται στα παιδιά και πιθανόν να συνδέεται με το νέο κορωνοϊό.

Η συγκεκριμένη πάθηση, την οποία το CDC ονόμασε πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C), εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου στη Μεγάλη Βρετανία. Παρόμοια κρούσματα έχουν εντοπιστεί επίσης στη Γαλλία, στην Αμερική και την Ιταλία.

Επί του θέματος αυτού πήρε θέση και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων γύρω από τη σοβαρότητα του νέου αυτού συνδρόμου είπε χαρακτηριστικά: «Eίναι χαμηλός ο κίνδυνος για τα παιδιά από τον κορωνοϊό και είναι χαμηλός ο κίνδυνος για τα παιδιά από αυτό το σύνδρομο που είναι εξαιρετικά σπάνιο. Το περίεργο σε αυτό το σύνδρομο είναι ότι κάποια παιδιά το εμφανίζουν έχοντας μόνο θετικά αντισώματα, όχι ενεργό τον ιό. Είναι σπάνιο σύνδρομο, υπάρχει επαγρύπνηση, είναι κάτι πιο βαρύ και πιο επικίνδυνο από τη νόσο Kawasaki αλλά παρόλα αυτά οι ειδικοί λένε ότι μάλλον οφείλεται στην κυκλοφορία του ιού. Σίγουρα χρειάζεται επαγρύπνηση. Στην Ελλάδα, δεν έχουμε δει ένα τέτοιο σύνδρομο που να οφείλεται στον ιό και να εξελίσσεται έτσι. Θεωρώ πως είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να δούμε τέτοιες σπάνιες επιπλοκές της νόσου και για αυτό χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση. Δεν μάς ανησυχεί ως τα γενικά μας συμπεράσματα για τα παιδιά, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Δεν είναι σαφής η σχέση με τον κορωνοϊό, αλλά πιθανή. Είναι λίγα τα δεδομένα για να τοποθετηθούμε με σαφήνεια».

 

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X