Οδική ασφάλεια στα σχολεία

Το μάθημα τηΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗς Κυκλοφοριακής Αγωγής πρόκειται να εισαχθεί πιλοτικά σε 100 Δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, από το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, με στόχο τη νέα σχολική χρονιά να εισαχθεί σε όλα τα σχολεία.

Κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε το υπουργείο Μεταφορών με αφορμή την παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «e-drive Academy», τονίστηκε από πλευράς του αρμόδιου υπουργού ΧρήστουΣπίρτζη ότι η εισαγωγή του μαθήματος στα σχολεία αποδεικνύει ότι το θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής και της οδικής ασφάλειας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Βασική επιδίωξη από πλευράς της επίσημης πολιτείας είναι να αναπτυχθεί κουλτούρα οδικής ασφάλειας, με σωστό τρόπο, από την πρώτη τάξη του σχολείου και ενδεχομένως μέχρι την αποφοίτησή του από το Λύκειο.

Μιλώντας στην Ημερίδα παρουσίασης της πλατφόρμας, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, πρότεινε αρχικά να μετονομαστεί το πρόγραμμα από Κυκλοφοριακή Αγωγή σε Κυκλοφοριακή Παιδεία, διότι αφορά τη συμπεριφορά μας στο δρόμο.

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρθηκε στα μέχρι στιγμής δεδομένα, λέγοντας ότι «στόχος είναι η εξάλειψη των θανατηφόρων ατυχημάτων και η μείωση των τραυματιών, κάτι που αποτελεί και στόχους και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήδη, όπως επεσήμανε ο κ. Σπίρτζης, με βάση τις τελευταίες στατιστικές, καταγράφεται μείωση τον τελευταίο χρόνο σε θανάτους, ωστόσο βασικός στόχος είναι να μην χάνεται καμία ζωή στην άσφαλτο.

Μάλιστα, σημείωσε τη μείωση σε μηδενικό επίπεδο των τροχαίων δυστυχημάτων στις μεγάλες εξόδους από τα αστικά κέντρα στη χώρα τον τελευταίο χρόνο, την οποία και απέδωσε στην παράδοση σε χρήση των νέων ασφαλών δικτύων οδικών υποδομών με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ο υπουργός Μεταφορών  γνωστοποίησε πως την επόμενη εβδομάδα έρχεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου που προωθεί την οδική ασφάλεια, θα υπάρχει νέα φιλοσοφία του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας – οι παραβάσεις του ΚΟΚ δεν θα αποτελούν πια μέσο είσπραξης προστίμων, αλλά πρόληψης, καλλιέργειας οδικής παιδείας και ευσυνειδησίας.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα E- Drive Academy, ανέφερε ότι απευθύνεται σε κάθε ηλικία και κατηγορία πολιτών από τους μαθητές, τους δασκάλους, τους γονείς, τους οδηγούς, τους εκπαιδευτές οδήγησης, μέχρι και τους επαγγελματίες οδηγούς.

Το εκπαιδευτικό υλικό αποτελείται από ηλεκτρονικά διαδραστικά μαθήματα, ηλεκτρονικά βιβλία και φυλλάδια και διαδραστικά παιχνίδια, και τα παιδιά θα μαθαίνουν από μικρή ηλικία στο σχολείο για τη σημασία της οδικής ασφάλειας και οδικής συμπεριφοράς με την καθοδήγηση έμπειρων δασκάλων.

 

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X