Παιδί και εξετάσεις

Άρθρο της κ. Εύης Τρούκη (παιδαγωγός – ερευνήτρια)

Όταν η ώρα των εξετάσεων πλησιάζει, δεν αρκεί να λέτε στο παιδί: Διάβασε! ή Μην ανησυχείς, όλα καλά θα πάνε αύριο. Μια ημέρα πριν τις εξετάσεις, πρέπει να δώσετε στο παιδί βασικές συμβουλές για το πώς θα οργανώσει τη μελέτη του στο χρόνο που του απομένει.

Ειδικά το προηγούμενο βράδυ εξηγείστε στο παιδί ότι δεν βοηθά να προσπαθεί να καλύψει όλη την ύλη. Θα πρέπει απλώς να επαναλάβει τα βασικά σημεία. Καθησυχάστε το παιδί εξηγώντας του πως στην ουσία ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει το έχει κάνει. Τώρα  πρέπει να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί, για να μπορέσει να αποδώσει την επόμενη μέρα. Φροντίστε το παιδί να χαλαρώσει μία ώρα, πριν ξαπλώσει και να κοιμηθεί νωρίς. Εξηγήστε του ότι ο ύπνος θα το βοηθήσει να ηρεμήσει. Ειδικά στις μικρές ηλικίες, αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάτσετε λίγο δίπλα στο κρεβάτι του παιδιού, πείτε του κάτι όμορφο και ότι εκτιμάτε ούτως ή άλλως την προσπάθεια που έκανε άσχετα με το αποτέλεσμα που θα έχει.

Εάν το παιδί σηκώνεται μέσα στη νύχτα, γιατί προσπαθεί να θυμηθεί όλα όσα έχει διαβάσει και διαπιστώνει ότι δεν τα θυμάται, διαβεβαιώστε το ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Εξηγείστε  στο  παιδί  το  ότι  θα  πρέπει  να  κοιμηθεί,  για  να ξεκουραστεί και είναι βέβαιο πως την επόμενη μέρα, μόλις θα έχει μπροστά  του  ένα  συγκεκριμένο  ερώτημα,  θα  μπορέσει  να εστιάσει και να θυμηθεί με μιάς όλα αυτά που έχει διαβάσει.

Πηγή: Εύη Τρούκη

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X