Παιδί και Θάλασσα

Καλοκαίρι ίσον ήλιος και θάλασσα. Είναι η λατρεμένη εποχή των παιδιών καθώς τα σχολεία είναι κλειστά και τα μπάνια στη θάλασσα βρίσκονται στην ημερησία διάταξη. Όμως προσοχή γιατί η Θάλασσα και η παραλία κρύβουν και πολλές… παγίδες.

Ακολουθώντας, ωστόσο, ορισμένες απλές οδηγίες που προτείνουν οι ειδικοί μπορείτε να περάσετε ένα ευχάριστο καλοκαίρι μαζί με τα παιδιά σας. Αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι διατηρείτε την ψυχραιμία σας ότι και αν συμβεί στην παραλία!

Προσοχή στον ήλιο

Τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο πριν τα 3 τους χρόνια. Όσο για τα μεγαλύτερα, αυτά θα πρέπει να πηγαίνουν στη θάλασσα το πρωί μετά τις 11 και το απόγευμα, μετά τις 4. Πρέπει οπωσδήποτε να έχουν μαζί τους: καπέλο, φανελάκι, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό , ομπρέλα.

Κανόνες ασφάλειας

Τα παιδιά δεν θα πρέπει να κολυμπούν χωρίς συνοδό. Όσα είναι κάτω από τα 5 θα πρέπει να χρησιμοποιούν πάντα ένα συγκεκριμένα σωσίβιο και να μη βασίζονται σε φουσκωτά πλαστικά παιχνίδια του νερού. Στην παραλία αλλά και στην πισίνα, τα παιδιά μέχρι 12 χρόνων, δεν θα πρέπει ποτέ να μένουν μόνα τους, γιατί –κι αν ακόμα ξέρουν να κολυμπούν- δεν έχουν συναίσθηση του κινδύνου.

Δεν πρέπει τα παιδιά να κολυμπούν με γεμάτο στομάχι, δηλαδή ύστερα από ένα πλήρες γεύμα χρειάζεται να περάσουν 2-4 ώρες. Απαγορεύεται να κάνουν βουτιές σε άγνωστες περιοχές. Να μην απομακρύνονται από την ακτή όταν δεν γνωρίζουν την περιοχή και όταν η θάλασσα δεν είναι ήρεμη.

Τι να μην ξεχάσετε

Οπωσδήποτε πρέπει να έχετε μαζί σας το μικρό φαρμακείο των  παιδιών, το οποίο θα περιλαμβάνει: αντιπυρετικό, αντισταμινική αλοιφή (για τα τσιμπήματα εντόμων και μέδουσας) και ένα στικ αμμωνίας. Καλό θα είναι βέβαια να επιλέξετε εκεί που θα πάτε –ιδίως όταν έχετε μικρά παιδιά- να υπάρχει σε κοντινή απόσταση νοσοκομείο.

Στο ταξίδι

Τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα γίνονται, επειδή οι περισσότεροι ταξιδεύουν χωρίς να τηρούν τους κανόνες της οδικής ασφάλειας. Έχετε λοιπόν υπόψη ότι:

Οι ζώνες ασφαλείας είναι υποχρεωτικές και σώζουν ζωές. Είναι παράνομο να κρατάμε το παιδί στην αγκαλιά μας καθισμένοι στο μπροστινό κάθισμα.

Τα παιδιά πρέπει πάντοτε να ταξιδεύουν σε εγκεκριμένου τύπου παιδικά καθίσματα έστω και αν η απόσταση που θα διανυθεί είναι μικρή. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν σε διαδρομές μικρότερες των 3 χιλιομέτρων.

Όταν αγοράζετε ένα παιδικό κάθισμα  αυτοκινήτου  πρέπει να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:

  • Το καλύτερο κάθισμα είναι εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στο μέγεθος του παιδιού, (βάρος – ηλικία) και έχει εφαρμοστεί σωστά στον τύπο του αυτοκίνητου σας. Όταν βρείτε το κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σας κάθισμα που σας αρέσει δοκιμάστε το πρώτα. Βεβαιωθείτε ότι οι το μήκος της ζώνης του οχήματος σας είναι αρκετά μεγάλο για σωστή εφαρμογή.
  • Δεν αγοράζουμε ποτέ μεταχειρισμένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου γιατί αν είχε χρησιμοποιηθεί σε κάποιο ατύχημα, είναι πολύ πιθανό να μην παρέχει πολύ μεγάλη ασφάλεια.
  • Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα που θα αγοράσετε φέρει την σήμανση ECE R44/03 ή μεταγενέστερη (Ευρωπαϊκός κανονισμός του 2003) ή ότι το αυτοκίνητο σας είναι στην λίστα του κατασκευαστή του καθίσματος. Επίσης θα πρέπει στο κάθισμα να αναγράφονται τα όρια βάρους και ηλικίας για τα οποία είναι κατασκευασμένο, η λέξη universal που σημαίνει ότι το παιδικό κάθισμα είναι συμβατό με όλα σχεδόν τα μοντέλα των αυτοκινήτων και το γράμμα Ε (συμβατό με την Ευρωπαϊκή διάταξη) ακολουθούμενο από ένα αριθμό που αντιστοιχεί στη χώρα έγκρισης.

Νερό και χυμούς

Τώρα το καλοκαίρι δεν χρειάζεται να διψάσουμε για να πιούμε νερό. Το νερό και οι φρέσκοι χυμοί χωρίς ζάχαρη είναι απαραίτητοι.

Παγωτό: το τρώμε ή μας τρώει;

Η μυρωδιά ενός παγωτού πρέπει να θυμίζει βρασμένο γάλα ή κακάο ή φρούτα. Μην αγοράζετε παγωτά: Όταν έχει αλλοιωθεί η εμφάνιση τους. Όταν παρουσιάζουν μικρούς ή μεγάλους κρυστάλλους. Όταν η συσκευασία τους είναι υγρή και όταν παρουσιάζεται υπερχείλιση υγρών πάνω από το καπάκι.

 

 

 

 

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X