Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι το δεύτερο πολυθεματικό Μουσείο και ταυτόχρονα ένας πολιτιστικός φορέας που ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1997, από μία ομάδα εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, μουσειολόγων και ανθρώπων του πολιτισμού που πίστευαν στον εθελοντισμό, με αγάπη για τα παιδιά και θέληση προσφοράς στα κοινά. (Μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Ν.Π.Ι.Δ. Αρ. Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης 19.972/97)

Σχεδιάζει, μελετά και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα.

Οργανώνει επετειακές και θεματικές εκδηλώσεις βασισμένες στη μουσειακή εκπαίδευση, παρουσιάζει παιδικά βιβλία και τους συγγραφείς τους.

Συνεργάζεται με άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε Μουσεία, Δήμους, Νοσοκομεία και Συλλόγους Α.Μ.Ε.Α.

Εκπαιδεύει εθελοντές και διοργανώνει σεμινάρια εκπαιδευτικών.

Στόχοι

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έxoντας σκοπό να προσφέρει μία εναλλακτική πρόταση στο χώρο της εκπαίδευσης – ψυχαγωγίας, δημιούργησε ένα Μουσείο πολυχώρο που προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον και τα κίνητρα στα παιδιά να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά μουσειακά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια, με σκοπό την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, την καλλιέργεια των ικανοτήτων, την αύξηση των γνώσεων, την ευαισθητοποίηση στην διαφορετικότητα.

Κεντρικό σημείο της φιλοσοφίας του Μουσείου είναι η πεποίθηση, ότι τα πραγματικά αντικείμενα, οι άμεσες εμπειρίες και η ψυχαγωγία ενισχύουν την διαδικασία της μάθησης. Λειτουργεί σαν εργαστήρι που ενεργοποιεί, υποστηρίζει, εμπνέει, δυναμώνει και διευρύνει τη γνώση και τη φαντασία.

 

Αίθουσα Α΄ “Παραδοσιακή Τάξη”

ΞΕΝΑΓΗΣΗ «…σε μια τάξη απ’ τα χρόνια τα παλιά» Μόνιμη έκθεση εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο «Μάθε παιδί μου γράμματα του Θεού τα πράματα…», νοσταλγικές μνήμες από τα σχολικά χρόνια του παππού και της γιαγιάς.

Διδακτικά βιβλία, έγγραφα, αντικείμενα της σχολικής ζωής, πλάκες και κοντυλοφόροι, σάκες και ποδιές, σχολικά βιβλία συμπληρώνουν την εικόνα της πιο γλυκιάς θύμησης, της παραδοσιακής σχολικής τάξης. Τα εκθέματα, αποτελούν το εισιτήριο ενός ταξιδιού στον ιστορικό χρόνο της ελληνικής εκπαίδευσης με τίτλο «η Εκπαίδευση στην Ελλάδα από τον 19ο έως τον 20ο αιώνα» και το έναυσμα για αναπόληση των αθώων σχολικών αναμνήσεων.

Τα εκθέματα είναι δωρεές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και φίλων στο Παιδικό Μουσείο με βασική δωρεά την προσωπική συλλογή του συνταξιούχου δημοδιδασκάλου Ανάφης Κυκλάδων κου Νικόλαου Λαδικού.

Εκπαιδευτικό Μουσειακό πρόγραμμα «…σε μια τάξη απ’ τα χρόνια τα παλιά»

Οι μαθητές στην παραδοσιακή τάξη του Μουσείου παίζοντας, ανακαλύπτουν και γνωρίζουν το παλιό σχολείο, το δάσκαλο, το μαθητή. Διαδραστικά μαθαίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, μέσα από εικόνες, βίντεο, βιωματικές δράσεις, παιχνίδια σχολικά βιβλία και αντικείμενα αλλοτινής σχολικής ζωής…, σαν τον παλιό εκείνο τον καιρό!

Αίθουσα Β΄ “Παίζοντας με ξεχασμένα Τσίγκινα Παιχνίδια”

Μόνιμη έκθεση παιχνιδιών με τίτλο «παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά τσίγκινα παιχνίδια», Τα εκθέματα είναι ευγενική δωρεά στο Μουσείο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Συλλογές

Ο όρος «συλλογή» εννοεί τη συγκέντρωση αντικειμένων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Στη μουσειολογία ό όρος συλλογή σημαίνει «ένα σύνολο ομοειδών αντικειμένων που συλλέγονται συστηματικά».

Η συλλογή ταξινομεί και κατηγοριοποιεί τα αντικείμενα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και τη φυσική ή νοητή σχέση μεταξύ τους (τι συμβολίζουν, πότε κατασκευάστηκαν κλπ.). Συνδέεται με το είδος του μουσείου και τους στόχους της έκθεσης. Επιλέγει τα καλύτερα και πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα.

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει τις εξής μόνιμες συλλογές:

Στη «Μαγική Παιχνιδοχώρα» Μόνιμη έκθεση παιχνιδιών με τίτλο «παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά τσίγκινα παιχνίδια», Τα εκθέματα είναι ευγενική δωρεά του Δημάρχου, κ. Γιάννη Μπουτάρη, «κούκλες και κουκλόσπιτα» με εκθέματα δωρεές και παραχωρήσεις φίλων αγαπημένων του Μουσείου και τέλος «Θεσσαλονικείς παιχνιδοκατασκευαστές», αφιέρωμα στους Θεσσαλονικείς κατασκευαστές παιχνιδιών.

Σε «μια τάξη απ’ τα χρόνια τα παλιά». Μόνιμη έκθεση εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο «Μάθε παιδί μου γράμματα του Θεού τα πράματα…», νοσταλγικές μνήμες από τα σχολικά χρόνια του παππού και της γιαγιάς. Διδακτικά βιβλία, έγγραφα, αντικείμενα της σχολικής ζωής, πλάκες και κοντυλοφόροι, σάκες και ποδιές, σχολικά βιβλία συμπληρώνουν την εικόνα της πιο γλυκιάς θύμησης, της παραδοσιακής σχολικής τάξης. Τα εκθέματα είναι δωρεές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και φίλων στο Παιδικό Μουσείο με βασική δωρεά την προσωπική συλλογή του συνταξιούχου δημοδιδασκάλου Ανάφης Κυκλάδων Κου Νικόλαου Λαδικού.

Αίθουσα Β’ – Μαγικό Μουσείο Παιχνιδιών

 

Ταξιδεύοντας με τα παιχνίδια

Μόνιμη έκθεση παιχνιδιών με τίτλο «παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά τσίγκινα παιχνίδια», Τα εκθέματα είναι ευγενική δωρεά του Δημάρχου, κ. Γιάννη Μπουτάρη, «κούκλες και κουκλόσπιτα» με εκθέματα δωρεές και παραχωρήσεις φίλων αγαπημένων του Μουσείου και τέλος «Θεσσαλονικείς παιχνιδοκατασκευαστές», αφιέρωμα στους Θεσσαλονικείς κατασκευαστές παιχνιδιών.

Πίνακες με Ιστορία, Παιχνίδι Φαντασία!

Όμορφοι πίνακες γεμάτοι ζωή, παιχνίδια και χρώματα καλούν τα παιδιά να παίξουν μαζί τους, να βρουν τα παιχνίδια και να συνθέσουν δικά τους πρωτότυπα έργα. Οι μικροί ζωγράφοι θα δουλέψουν με χρώματα και φαντασία δημιουργώντας το δικό τους φαντασιακό κόσμο των παιχνιδιών!

Τα παιχνίδια ζωντανεύουν

Διαδραστικό εργαστήρι περιπλάνησης αφιερωμένο στα παλιά νοσταλγικά παιχνίδια. «Οι βιτρίνες άνοιξαν και τα παιχνίδια ζωντάνεψαν…

Τσίγκινα ζωάκια, κούκλες και στρατιωτάκια βγήκαν βόλτα με βαρκάκια, κούρσες και αεροπλανάκια!» μ’ ένα μαγικό βαλιτσάκι στο χέρι πετάμε με τα φτερά της φαντασίας σε Χώρα Μαγική !!! Προσγειωνόμαστε στο Μαγικό Κόσμο των Παιχνιδιών του Μουσείου και ανακαλύπτουμε τα κρυμμένα μυστικά της Παιχνιδοχώρας !!!

Το ταξίδι στον κόσμο των παιχνιδιών ξεκινά… Οι βιτρίνες άνοιξαν και τα παιχνίδια ζωντάνεψαν… Πρώτη στάση στη χώρα των τσίγκινων παιχνιδιών, παίζουμε μαζί τους και μαθαίνουμε διαδραστικά την ιστορία τους..Επόμενη στάση στα Μαγικά Κουκλόσπιτα… .ανακαλύπτουμε τα κρυμμένα μυστικά των παλιών παιχνιδιών… η περιπλάνηση τελειώνει παίζοντας παιχνίδια με οδηγό τον πίνακα του Πήτερ Μπρέγκελ που απεικονίζει ομαδικά και ατομικά παιχνίδια!

Να ξέρετε ότι…

  • Το Μουσείο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 4 έως 12 ετών και ο τρόπος προσέγγισης του προσαρμόζεται κάθε φορά στην ηλικία του κοινού του. Στα παιδιά 4 έως 6 ετών απευθύνεται με βιωματικές εμπειρίες, ενώ στα παιδιά 7 έως 12 ετών με θέματα κλιμακούμενου επιπέδου δυσκολίας και έρευνας και τα προτρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους συλλογές αλλά και να τις παρουσιάσουν στο χώρο του Μουσείου.
  • Βρίσκεται στη περιοχή της Κάτω Τούμπας απέναντι από το γήπεδο του ΠΑΟΚ

 

Χρήσιμα

 

Διεύθυνση: Γρηγορίου Λαμπράκη & Κλεάνθους 57, τηλ. 2310913047. Ιστοσελίδα: http://www.paidikomouseio.gr

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email

X