Πόσο ύπνο χρειάζεσαι;

Νέες οδηγίες για το πόσο πρέπει να κοιμάται να παιδί, ανάλογα με την ηλικία του έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής

Το βασικό συμπέρασμα παραμένει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται αρκετό ύπνο. Η Ακαδημία στηριζόμενη σε επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών διαπιστώνει ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις 12χρονους κοιμάται κάτω από εννέα ώρες το βράδυ, ενώ και ένα στα τρία παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν κοιμάται όσο πρέπει.

Ειδικότερα οι συστάσεις ανά ηλικιακή ομάδα έχουν ως εξής:

  • Νήπια τεσσάρων μηνών έως ενός έτους: 12-16 ώρες σε 24ωρη βάση.
  • Παιδιά ενός έως δύο ετών: 11-14 ώρες σε 24ωρη βάση.
  • Παιδιά τριών έως πέντε ετών: 10-13 ώρες σε 24ωρη βάση.
  • Παιδιά έξι έως 12 ετών: εννέα έως 12 ώρες σε 24ωρη βάση.
  • Έφηβοι 13-18 ετών: οκτώ έως δέκα ώρες σε 24ωρη βάση.

Η έλλειψη ύπνου, όπως υποστηρίζει η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, έχει να κάνει με τις όχι καλές σχολικές επιδόσεις, ψυχικά προβλήματα και συμπεριφοράς, καρδιολογικά, μεταβολικά και άλλα προβλήματα υγείας.

Για περισσότερο και καλύτερο ύπνο των παιδιών και εφήβων, οι ειδικοί επιστήμονες συστήνουν να μην υπάρχουν τηλεόραση, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές-ταμπλέτες και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές στην κρεβατοκάμαρα την ώρα του ύπνου. Παράλληλα τονίζεται ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα οργανωμένο πρόγραμμα καθημερινότητας που θα περιλαμβάνει σωματική άσκηση. Ωστόσο οι όποιες σωματικές δραστηριότητες  θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο  λίγο πριν τον ύπνο.

 

 

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X