Συναισθήματα και παιδί

της Άννας Κουρουμπλή, ψυχολόγος, Med, (με ειδίκευση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία) 

 

Η ικανότητα να κατανοεί  κανείς  τα συναισθήματα  του αλλά και τα συναισθήματα των άλλων, καθώς και η ικανότητα να τα διαχειρίζεται αλλά και να έχει τον έλεγχο του εαυτού του αποκαλείται συναισθηματική νοημοσύνη.

H ζωή στην  οικογένεια μοιάζει σαν ένα σχολείο συναισθηματικής αγωγής.  Σ’  αυτόν τον πολύ οικείο χώρο μαθαίνουμε τι αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και πώς οι άλλοι θα αντιδράσουν στα συναισθήματά μας. Μαθαίνουμε επίσης πώς να σκεφτόμαστε για τα συναισθήματα αυτά και με ποιους τρόπους μπορούμε εμείς να αντιδράσουμε. Στο σχολείο αυτό τα παιδιά μαθαίνουν  όχι μόνο από αυτά που λένε ή κάνουν οι γονείς άμεσα μαζί  τους αλλά και με το προσωπικό  παράδειγμα των γονιών τους στο πώς χειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα.

Για να νιώσουμε συναισθήματα δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση, νοητική ικανότητα και ωριμότητα. Υπάρχει  σε όλες τις φυλές των ανθρώπων και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες. Επίσης τα συναισθήματα δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ. Αν και είναι αθέατα τα συναισθήματα υπάρχουν σε όλες τις πράξεις μας.

Παρόλο που αυτά αποτελούν βασικό κομμάτι της ζωής μας δεν συνηθίζουμε να μιλάμε ιδιαίτερα για αυτά.  Κάποιες στιγμές  μπορεί να αρνηθούμε τα συναισθήματα μας. Ίσως να ντρεπόμαστε για αυτά, να μας τρομάζουν και να τα κρύβουμε. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να μη συνειδητοποιούμε ότι έχουμε αυτά τα συναισθήματα.

Μερικές φορές και άθελά τους, οι γονείς και οι ενήλικες εμποδίζουν την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών αντί να την ενισχύουν. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο, όταν κανείς αγνοεί τα συναισθήματα του παιδιού. Μπορεί για παράδειγμα τα συναισθήματα του παιδιού να προκαλούν ενόχληση ή να αντιμετωπίζονται σαν κάτι που θα περάσει, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να διδαχτεί δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να τα κατανοεί, να τα προσδιορίζει και να τα εκφράζει.

Είναι πολύ χρήσιμο και σημαντικό οι γονείς να λαμβάνουν υπόψη τα εξής:

  • Τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα βασικά συναισθήματα όπως η χαρά, η λύπη, ο φόβος, θυμός.
  • Να μπορούν να αποδέχονται, να εκφράζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά. Να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι αντίδρασης σε κάποιο συναίσθημα, αλλά κάποιοι από αυτούς πρέπει να αποφεύγονται.
  • Να μπορούν να συνδέουν τα συναισθήματα με την πηγή που τα προκαλούν.
  • Να κατανοούν ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά.
  • Να ακούν με προσοχή τους άλλους όταν μιλούν για τα δικά τους συναισθήματά, να τους τα αναγνωρίζουν και να τα αποδέχονται.

 

Ας μη ξεχνούμε ότι τα συναισθήματα αποτελούν φυσιολογικές εκφάνσεις του ανθρώπινου ψυχισμού,  θεωρούνται θεμελιώδους σημασίας και καθορίζουν την αίσθηση του εαυτού και την διαπροσωπική επικοινωνία.

 

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email

X