Στιγμές σχολικής αποτυχίας

Άρθρο της κ. Δώρας Ψωμά (Φιλόλογος και Υπεύθυνη Σπουδών στα Φροντιστήρια «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ»)

ψωμα

Προ ημερών κυκλοφόρησε στο ίντερνετ μία επιστολή απόρριψης από το πανεπιστήμιο της Βέρνης με παραλήπτη τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Αν και η αυθεντικότητα της επιστολής αμφισβητείται, είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος που έμελλε να αλλάξει την ιστορία των επιστημών είχε κακή επίδοση στα σχολικά μαθήματα και δύσκολη ακαδημαϊκή πορεία!

Το παράδειγμά του βέβαια, μαζί με άλλες πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης της σχολικής αποτυχίας, μπορεί να φανεί χρήσιμο σε γονείς και εφήβους, εν όψει αποτελεσμάτων από εξετάσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

  1. Κρατήστε μακριά τον θόρυβο και την αναστάτωση της πρώτης στιγμής:

Με απλά λόγια, αποφύγετε για λίγες ώρες τα social media, αφού εκεί θα πέφτετε πάνω σε αναρτήσεις και φωτογραφίες από ιστορίες …επιτυχίας.

  1. Διαχωρίστε τον δικό σας ρόλο από αυτόν του παιδιού-μαθητή:

Το παιδί θα σχεδιάσει. Εμείς βοηθάμε! Ανάλογο σκεπτικό πρέπει να διαπνέει τη συμπεριφορά και τη ρητορική σας. Αυτό ισχύει ακόμα και στις κουβέντες που κάνετε με τρίτους. Όταν ερωτηθείτε από φίλους και γνωστούς, απαντήστε ευθέως: «Δεν είχε τα αποτελέσματα που επιθυμούσε. Είμαστε βέβαια δίπλα του/της ώστε να βοηθήσουμε να σχεδιάσει το επόμενο βήμα».

  1. Απευθυνθείτε σε κάποιον έμπειρο εκπαιδευτικό ώστε να διερευνήσετε μαζί το «επόμενο βήμα»:

Οι δάσκαλοι που ήταν δίπλα στο παιδί όλη τη χρονιά είναι οι άνθρωποί σας. Εκείνοι καταλαβαίνουν τις ανάγκες και τις προοπτικές κάθε μαθητή γιατί έχουν ως τώρα αντιμετωπίσει πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις.

  1. Χρησιμοποιήστε θετικά παραδείγματα από το φιλικό και συγγενικό σας περιβάλλον:

Μιλήστε στα παιδιά για όσους ξεπέρασαν μία δική  τους αποτυχία κατά το παρελθόν και τώρα νιώθουν ευχαριστημένοι από την πορεία τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αναφερθείτε στον γείτονα «που έβγαλε 19,7!».

  1. Αποφύγετε τους καβγάδες και τις ασάφειες:

Σε κάθε περίπτωση, έχετε κατά νου ότι οι έφηβοι δεν έχουν ανάγκη από άσκοπους καβγάδες, γενικόλογες συμβουλές ή απόλυτες και βεβιασμένες αποφάσεις, αλλά χρειάζονται καθοδήγηση και πρακτικές λύσεις ώστε οι ίδιοι να εστιάσουν σε μία ρεαλιστική και αισιόδοξη προοπτική. Έτσι μόνο θα έχει γίνει το πρώτο βήμα στον δρόμο για τις δικές τους μεγάλες ιστορίες επιτυχίας!

 

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email

X