Συγκρούσεις γονέων-εφήβων

της Άννας Κουρουμπλή, ψυχολόγος, Med, (με ειδίκευση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία) ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ

Οι έφηβοι συγκρούονται με τους γονείς τους κυρίως για να δείξουν την ανεξαρτησία τους και την αυτονομία τους! Μετά την ταύτιση μαζί τους κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας οι έφηβοι νιώθουν δυνατοί να αντισταθούν σε ό,τι τους λένε οι γονείς, να διαφοροποιηθούν από τις αξίες τους και να δοκιμάσουν ρισκάροντας καινούργια πράγματα.

Είναι μια συναρπαστική αλλά και επικίνδυνη περίοδος για γονείς και εφήβους. Σ’ αυτήν τη φάση οι γονείς συχνά δυσκολεύονται να βάλουνε τα όρια. Ρωτούν τι είναι σωστό και τι δεν είναι. Τι επιτρέπεται σε κάθε ηλικία και τι  απαγορεύεται, μέχρι ποια ώρα πρέπει να είναι έξω το βράδυ, πότε δεν είναι πρόβλημα  να αρχίσει την σεξουαλική του ζωή. Υπάρχουν γονείς που θέτουν  αυστηρά όρια στα παιδιά τους επειδή θέλουν να τα προφυλάξουν από δυσάρεστες εμπειρίες για να μην  τα δουν να πονούν, να πληγώνονται ή να απογοητεύονται. Μ’ αυτό τον τρόπο όμως τους στερούν  τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους, να μάθουν να παίρνουν αποφάσεις, να κάνουν επιλογές. Τα παιδιά νιώθουν ευτυχία και ικανοποίηση  αν έχουν βιώσει και ξεπεράσει και κάποιες δυσάρεστες και δύσκολες καταστάσεις. Επίσης πολλοί φοβούνται  ότι αν θέσουν όρια, θα γίνουν δυσάρεστοι στα παιδιά και ίσως χάσουν την αγάπη τους.

Ο προβληματισμός για τους κανόνες, την πειθαρχία, την ελευθερία, την εμπιστοσύνη, τις ευθύνες είναι μεγάλος και οι γονείς προβληματίζονται και αναρωτιούνται για το πού αρχίζουν και πού σταματούν τα όρια των εφήβων. Πώς θεσπίζουμε τα όρια;  Τα όρια δεν θα πρέπει να τα θυμόμαστε μόνο όταν αυτά ξεπερνιούνται, δηλαδή πάνω στον καβγά, στην ένταση ή στη διαφωνία. Αυτή φυσικά, είναι η χειρότερη στιγμή για να θεσπιστούν κανόνες  και οι έφηβοι είναι βέβαιο ότι δεν θα τους λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Επιπλέον οι πιθανότητες να λειτουργήσουν αντιδραστικά είναι πολύ αυξημένες.

Η καλύτερη στιγμή, είναι μία στιγμή ουδέτερη, χαλαρή ή ευχάριστη. Οι γονείς απαιτείται να έχουν ξεκάθαρα προσωπικά όρια, τα οποία θα είναι σαφή, συγκεκριμένα και θα διαθέτουν ευελιξία στη συζήτηση με το παιδί τους. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοούν ότι η κοινή γραμμή με το παιδί, η από κοινού λήψη  αποφάσεων γύρω από τα θέματα που εγείρουν συγκρούσεις στη μεταξύ τους σχέση είναι απαραίτητη στην εφαρμογή των ορίων. Αν το παιδί δεν είχε σαφή όρια στα προηγούμενα χρόνια και ξαφνικά αποφάσισαν ότι έφθασε η στιγμή να τα επιβάλλουν θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα. Οι γονείς αντιλαμβάνονται την περίοδο της εφηβείας ως την πιο απαιτητική και δύσκολη περίοδο κατά την διάρκεια ανατροφής των παιδιών τους. Αναμφισβήτητα  όμως οι συγκρούσεις και οι παροδικές διαταράξεις της σχέσης με τους γονείς στην πρώιμη εφηβεία είναι μια φυσιολογική και ωφέλιμη κατάσταση, καθώς διευκολύνει τις αλλαγές και μετατροπές των οικογενειακών σχέσεων.

 

 

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X