Τι είναι η ενθάρρυνση

της Άννας Κουρουμπλή, ψυχολόγος, Med, (με ειδίκευση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία) 

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ

Στον πολύπλευρο  ρόλο του γονιού ανήκει και το να ενθαρρύνει τα παιδιά του.  Η ενθάρρυνση είναι η διαδικασία κατά την οποία συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στα θετικά σημεία των παιδιών μας για να τους καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθηση και την εκτίμηση στον εαυτό τους. Οι γονείς που ενθαρρύνουν βοηθάνε τα παιδιά τους να δεχτούν τα λάθη τους και να μάθουν από αυτά, μαθαίνουν στο παιδί να εστιάζει στην αναζήτηση της λύσης και όχι στο δυσάρεστο αίσθημα που προκαλεί το λάθος. Τα βοηθάνε να καλλιεργήσουν το θάρρος να μην είναι τέλεια. Η αποθάρρυνση συνήθως οδηγεί το παιδί σε μια ηττοπαθή συμπεριφορά που το ωθεί να μην καταβάλλει προσπάθεια κυρίως όταν έχει να αντιμετωπίσει κάτι που του προκαλεί δυσκολία.

Η ενθάρρυνση ακούγεται  κάτι αυτονόητο και απλό αλλά δεν είναι. Για να επιτευχθεί  χρειάζεται να αποκτήσουν οι γονείς  μία θετική αντιμετώπιση απέναντι στο παιδί τους. Ποιος δεν θέλει το καλό  των παιδιών του ;  Και όμως ενώ οι προθέσεις μας μπορεί να είναι καλές, συχνά οι τρόποι  που ακολουθούμε για να τα βοηθήσουμε να γίνουν υπεύθυνα και ικανά, δεν φέρνουν το ποθητό αποτέλεσμα.

Πολλοί γονείς  πιστεύουν ότι, όταν επαινούν τα παιδιά τους, τα ενθαρρύνουν. Δεν συνειδητοποιούν ότι ο έπαινος μπορεί να είναι αποθαρρυντικός. Με την πρώτη ματιά ο έπαινος και η ενθάρρυνση μοιάζουν. Αυτό συμβαίνει γιατί τόσο ο έπαινος όσο και η ενθάρρυνση συγκεντρώνουν την προσοχή στη θετική συμπεριφορά.

Ο έπαινος  όμως είναι ένα είδος ανταμοιβής. Καλλιεργεί ένα αίσθημα ανταγωνισμού. Δίνεται όταν κερδίζουμε, όταν είμαστε οι καλύτεροι. Η ενθάρρυνση δίνεται για την προσπάθεια ή για την βελτίωση, όσο μικρή και ελάχιστη κι αν είναι. Συγκεντρώνει την προσοχή στα θετικά σημεία του παιδιού. Ο γονιός που ενθαρρύνει δεν ενδιαφέρεται να συγκρίνει το παιδί με άλλους.

Η ενθάρρυνση  δίνει την αίσθηση στα παιδιά ότι αξίζουν, ότι τα αποδεχόμαστε όπως είναι, και τα οδηγεί στη δημιουργία θετικών προσδοκιών για τον ίδιο τους τον εαυτό. Την έχουν ανάγκη για να μπορέσουν να πατήσουν γερά στα πόδια τους, να πιστέψουν στον εαυτό τους και να προχωρήσουν προς την αυτονομία.

 

 

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X