Τηλεόραση στο δωμάτιο

Ερώτηση μητέρας: «Η κόρη μου είναι δεκατριών ετών και μας πιέζει για να αγοράσει μια τηλεόραση για το δωμάτιό της. Πώς μπορούμε να την πείσουμε ότι δεν τη χρειάζεται;»

Άρθρο του παιδοψυχίατρου Δημήτρη Φιλοκώστα

Από τη μια πλευρά σέβομαι τη δική σας φωνή σαν μητέρα, όταν εκφράζετε την ανησυχία για όσα μια τηλεόραση στο δωμάτιο της κόρης σας μπορεί να σημαίνει. Φαντάζομαι ότι σε μια τέτοια περίπτωση προκύπτουν θέματα ελέγχου αλλά και φροντίδας, όπως το αν η κόρη σας θα μπορεί να διαβάσει με την τηλεόραση μέσα στον προσωπικό της χώρο, αν θα ξενυχτά παρακολουθώντας ταινίες, αν θα καταφέρετε σαν γονείς να προστατέψετε το παιδί σας από εκπομπές που δεν αρμόζουν στην ηλικία του. Από την άλλη πλευρά σέβομαι και τη φωνή της κόρης σας η οποία διεκδικεί μια κάποια αυτονομία μέσα στο σπίτι. Το να έχει τη δική της τηλεόραση θα μπορούσε ενδεχομένως να σημαίνει ότι θα έχει την ελευθερία να επιλέγει τι θα βλέπει, χωρίς κανείς να ελέγχει, ή να σχολιάζει, ή να ενοχλεί με το να ζητά να αλλάξει κανάλι… Όμως αυτά είναι περισσότερο η δική μου φαντασία για το τι μπορεί να συμβαίνει, με βάση κυρίως την εμπειρία μου από τη δική μου οικογένεια αλλά και από τις οικογένειες που συναντώ σαν θεραπευτής.

Στην περίπτωση ενός κοριτσιού που γίνεται σιγά σιγά έφηβη, τα όρια αυτά μπορεί συχνά να γίνονται αντικείμενο διαλόγου ή και αντιπαράθεσης με τους γονείς. Σε κάποιες οικογένειες η δημοκρατική διαπραγμάτευση των κανόνων μπορεί να είναι συχνή. Σε άλλες οικογένειες πάλι, οι γονείς επιλέγουν μια περισσότερο αρχηγική στάση απέναντι στον έφηβο. Δεν ξέρω τι μπορεί να ταιριάζει περισσότερο σε σας σαν οικογένεια.

Οι δυσκολίες προκύπτουν μερικές φορές όταν τα όρια που θέτουν οι γονείς δεν διατυπώνονται με καθαρότητα και συνέπεια.

Αν συμμετείχα σε έναν διάλογο με την οικογένεια, θα ρωτούσα την κόρη σας για το νόημα που μπορεί να έχει για την ίδια μια τηλεόραση στο δωμάτιό της. Τι είναι αυτό που φαντάζεται διαφορετικό στη ζωή της με μια δική της τηλεόραση; Τι τη δυσκολεύει πιο πολύ στο να παρακολουθεί τηλεόραση στο σαλόνι; Πώς φαντάζεται ότι θα καταφέρνει να οργανώσει τα μαθήματά της, όταν ο πειρασμός μιας τηλεόρασης θα την περιμένει; Θα τα κατάφερνε άραγε να διατηρήσει ένα σταθερό ωράριο ύπνου; Πώς της φαίνεται που οι γονείς της δεν συμφωνούν με το θέμα της τηλεόρασης; Για ποιον λόγο μαντεύει ότι τής απαγορεύεται να έχει μια τηλεόραση στο δωμάτιό της; Τι την ενοχλεί, ή τη στεναχωρεί, σ’ αυτή τη στάση της μαμάς και του μπαμπά;

Αλλά θα ήθελα να ρωτήσω κι εσάς (αλλά και το σύζυγό σας), για ποιο λόγο μπορεί η κόρη σας να θέλει την τηλεόραση στο δωμάτιό της; Από ποια ηλικία και μετά θεωρείτε ότι μια έφηβη έχει δικαίωμα να πάρει μια τηλεόραση για το δωμάτιό της; Πώς φαντάζεστε ότι θα είναι τα πράγματα όταν η κόρη σας αποκτήσει την τηλεόραση που ζητά;

Νομίζω πως έχει σημασία η συζήτηση με την κόρη σας, σε σχέση με τα παραπάνω θέματα. Η παράταση ενός τέτοιου διαλόγου δεν έχει απαραίτητα αρνητική σημασία. Βοηθά ενδεχομένως εσάς σαν γονείς να διατυπώσετε με καθαρότητα τη στάση σας απέναντι στα όρια που χρειάζεται να τίθενται σε ένα παιδί και, παράλληλα, βοηθά την κόρη σας να αναγνωρίσει και να επεξεργαστεί τους κανόνες που επικρατούν στο σπίτι.

Δεν έχετε άδεια εγγραφής

Ο σύνδεσμος επαναφοράς κωδικού πρόσβασης θα αποσταλεί στο email σας

X