Ζουρνάδες και σπαθιά στην Αριστοτέλους!

Το έθιμο των Ραγκουτσάρηδων θα αναβιώσει και φέτος από το Χορευτικό Τμήμα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα. Οι «φουστανελάδες» αναμένεται  να ξεσηκώσουν τη Θεσσαλονίκη με τους χορούς, τα σπαθιά και το ζουρνά, καθώς την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς (Σάββατο 30 του τρέχοντος μηνός) θα περιπλανηθούν με συνοδεία μουσικής στο κέντρο της πόλης. Η διαδρομή θα ξεκινήσει στις 11.00 από το Λευκό Πύργο με κατεύθυνση προς την Πλατεία Αριστοτέλους διά μέσου της οδού Τσιμισκή, ενώ στη συνέχεια θα φτάσει ως τα Λουλουδάδικα και τα Λαδάδικα.

Νωρίτερα, στις 26 Δεκεμβρίου 2017, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, αφού πάρουν την ευχή στην εκκλησία της Παναγίας, τα μπουλούκια θα γεμίσουν τις γειτονιές της Χαλάστρας, με τους χορούς και τον θόρυβο των σπαθιών τους και πάντα με τη συνοδεία του ζουρνά. Η πορεία θα καταλήξει στο Κέντρο Νεότητας όπου θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.

Πρόκειται για ένα από τα λίγα παλαιά ομαδικά έθιμα που συνεχίζουν να τελούνται έως και σήμερα σε χωριά του κάμπου της Θεσσαλονίκης. «Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει στους ανθρώπους των πολιτιστικών συλλόγων που κρατούν ζωντανές παλιές ιστορίες, ήθη και έθιμα. Αυτή η εκδήλωση επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι ο Δήμος Δέλτα, ο τόπος μας, είναι η συνείδηση της ιστορικής Θεσσαλονίκης. Εδώ ήταν πάντα ο κάμπος, εδώ αναπτυσσόταν η γεωργία και η κτηνοτροφία, εδώ η αλιεία. Εδώ έβρισκε τη συνέχειά της η λαϊκή παράδοση της Μακεδονίας μας και του Ελληνισμού, τόσο κοντά στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, μόλις 15-20 λεπτά. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε καθιερώσει πια αυτή την εκδήλωση και οι Ρουγκατσάρηδες «κατεβαίνουν» στην πόλη παραμονές Πρωτοχρονιάς για να θυμίσουν την ιστορική συνέχεια του λαού μας. Με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε και τις ευχές μας, τις ευχές του Δήμου Δέλτα, τις ευχές του ζωογόνου κάμπου της κεντρικής Μακεδονίας για μια εύφορη από κάθε άποψη χρονιά» ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος.

Τα Ρουγκάτσια

Πρόκειται για µία οµάδα φουστανελοφόρων που φέρουν σπαθιά και κατά την διάρκεια του Δωδεκαηµέρου περιφέρονται στα χωριά του κάµπου χορεύοντας µε τους ήχους των ζουρνάδων και του νταουλιού σε κάθε σπίτι που επισκέπτονται έναν κύκλο τεσσάρων συνεχόµενων χορών, που όλοι µαζί ονοµάζονται «Ρουγκατσιάρικος». Κύριος σκοπός της τέλεσης του εθίµου είναι η συγκέντρωση χρηµάτων, παλαιότερα γεννηµάτων, που τα προσφέρει ο νοικοκύρης του κάθε σπιτιού που επισκέπτονται, σαν ενίσχυση για την οικοδόµηση νέου ναού ή την συντήρηση παλαιού, πολλές φορές δε και σχολικού κτιρίου στο χωριό από το οποίο κατάγονται οι χορευτές της οµάδας.

Σχετικά µε την ετυµολογία της λέξεως Ρουγκάτσια, έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφορες απόψεις. Συναντάται και σε άλλες περιοχές του Βορειοελλαδικού χώρου (Μακεδονία-Θεσσαλία), δηλώνοντας τις µεταµφιέσεις ανδρών, που κατά την διάρκεια του Δωδεκαηµέρου και δη στις τρεις μεγαλύτερες εορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, περιόδευαν στις πολιτείες και τα χωριά. Χαρακτηριστικό γνώρισµα αυτών των µεταµφιέσεων είναι ότι οι συµµετέχοντες παίρνουν αλλού την µορφή ζώων, όπως αρκούδα, λύκος, τράγος, καµήλα και αλλού ντύνονται µε ρούχα οπλισµένων ανδρών (όπως συµβαίνει και στο Ρουµλούκι). Εκτός όµως από τη λέξη Ρουγκάτσια, αναφέρονται και ως Αρουγκουτσιάρια, Λουγκατσιάρια, Ρουγκουτσιάρια, Ρογκατσάδες, Ρουγκανάδες, Σουρβατζήδες, Μπαµποέρηδες, Μπαµπουσιαραίοι, Καπιταναραίοι, Αράπηδες και βεβαίως στον Πόντο ως Μωµόγεροι και ως Καρακοτζάδες στους ολιγοπρόσωπους θιάσους των Ελλήνων των Τουρκόφωνων χωριών του Δυτικού Πόντου.

 

 

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email

X